rtvpd-romi-projekat-zdravljeCilj projekta “Zdravlje dostupno svima” Udruženja Roma Prijedor, koji sa 5.000 KM finansira Fond otvoreno društvo BiH, jeste da se romskoj populaciji pomogne da ponovo ostvari pravo na zdravstveno osiguranje.

Predsjednik ovog udruženja Ramo Salešević rekao je da je cilj projekta da se pomogne romskoj populaciji koja je izbrisana sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i time ostala bez zdravstvenog osiguranja.

“Riječ je o ženama do 63 godine i muškarcima do 65 godina i želimo da im pomognemo da ponovo ostvare pravo na zdravstveno osiguranje”, rekao je Salešević na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je najavio da će projekat trajati četiri mjeseca i da će u tom periodu biti sačinjena baza podataka kako bi se došlo do precizne evidencije o broju građana Prijedora kojima je potrebna pomoć.

“Tim dokumentom obratićemo se lokalnoj samoupravi za pomoć kako bi planiranjem budžeta za 2017. godinu bila predviđena i budžetska stavka za ovu namjenu”, pojasnio je Salešević.

On je dodao da očekuje podršku Gradske uprave jer je i do sada realizovala ili podržala više značajnih projekata za Rome, pogotovo kada je riječ o stambenom zbrinjavanju i obrazovanju Roma, a kontinuirano pomaže i rad udruženja romske manjine.

SRNA