blic-kozara-godisnjica (1)Pre tačno 74 godine na herojskoj planini Kozari se odigrala jedna od najvećih partizanskih bitaka za slobodu protiv fašističkog okupatora i njegovih saradnika.

Kozara je i ovog vikenda bila mesto sećanja i tišine pune poštovanja. Velike žrtve su se i danas sa tugom i suzama setili malobrojni preživeli potomci ove planine zajedno sa predstavncima brojih delegacija su položili vence u znak sećanja na sve poginule u ovoj krvavoj bitci.

Na memorijalnom zidu upisana su imena 9.921 boraca poginulih u borbama u Drugom svetskom ratu, a postoje podaci o 33.398 ubijenih civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

Na Kozari su bile brojne boračke delegacije, ali i društava koji su i danas verni uspomeni na Josipa Broza Tita.

Okupili su se i brojni predstavnici potkozarskih opština i gradova i veliki broj posetilaca koji su došli da iskažu poštovanje žrtvama.

blic-kozara-godisnjica (2)Među njima i svedoci Drugog svetskog rata koji pamte da je dubički kraj nakon tog rata ostao bez 50 odsto stanovništva, a prvi momci regruti su krenuli u vojsku tek nakon 20 godina.

Mnogi od njih pamte i zbegove na Kozari, među kojima je bilo više hiljada ljudi, ali kako kažu, narod je uvek prkosno pevao i nikad se nije predavao. Verovao je u slobodu i pobedu.

Sećanja na jasenovački logor podelila je sa nama Dragica Madžar iz Knežice, kod Kozarske Dubice, koja je nakon “Kozare“ postala dete Jasenovca.

Imala je samo 4 godine kada je odvedena u zloglasni logor, a skoro cela familija joj je pobijena u logoru.

– Svake godine idem u Donju Gradinu, tamo su ispisana imena mojih najmilijih i odam im pomen. Strašna su to vremena bila. Preživela sam jasenovačko zlo, ni sama ne znam kako, a danas imam četvoro unučadi kojima uvek pričam o tom zlu, da ni oni nikad ne zaborave i da uvek pamte šta su preživeli njihovi preci – kaže Dragica.

Srbija i Srpska zajedno upriličile manifestaciju

Vlade Republike Srpske i Srbije su, po drugi put za redom, zajednički na Mrakovici organizovale obeležavanje 74 godine od Bitke na Kozari.

Svečanosti su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Blic.rs