rtrs-trznica prijedorPrijedorska gradska tržnica posluje na dvije lokacije, u centru grada i na Pećanima. Međutim posljednjih šest godina bilježi finansijske gubitke.

Popunjenost raspoloživog prostora je manja od 50 odsto, to je osnovni razlog negativnog poslovanja. Zaradom se ne hvale ni zakupci, koji se osim loše prodaje žale i na uslove rada. U Prijedoru je u toku izgradnja i nove pijace.

Ponuda raznovrsna, a kupci zadovoljni. Ipak, o cijenama voća i povrća na gradskoj tržnici shodno i dubini potrošačkog džepa, mišljenja su različita.

– Malo je poskupo, poskupilo je dosta toga, gledam mahune u ovo vrijeme nisu bile 3 marke – kaže kupac Nada Banović.

Dušanka Topić kaže da često kupuje na Prijedorskoj tržnici, naročito u vrijeme posta te da je zadovoljna cijenama.

Za razliku od većine kupaca, zakupci su nezadovoljni, kako prodajom tako i uslovima rada. U objekat gradske Tržnice nije ulagano 30 godina. Iako cijene zakupa nisu mjenjane poslednjih 10 godina, zakupci smatraju da su visoke.

– Cijene, što se tiče zakupa, su malo preskupe. Garaže i magacini su malo skuplji, kvadrat oko 8 metara garaže tezga kreće se od 350 do 400 maraka – kaže prodavac Željko Perović.

Prijedorska Gradska tržnica prošlu godinu je završila sa minusom na računu od 30.000 KM. S obzirom na to da su i danas rashodi veći od prihoda, tradicija negativnog poslovanja se nastavlja. Međutim tu nije kraj problemima.

– Od samog funkcionisanja gradske Tržnice do nekih naših osnovnih problema, od neuslovnosti parking prostora do nefunkcionisanja zajednice etažnih vlasnika i sve to stvara dodatne troškove – kaže Darko Bujić, upravnik Tržnice.

Privode se kraju izgradnja nove pijace na Pećanima, koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine. Zakupci će imati bolje uslove za rad, nakon čega rukovodstvo očekuje i povećanje prihoda.

RTRS