srna-kozara-polaganje vijenaca (1)Polaganjem vijenaca u spomen-kompleksu na Mrakovici nastavljeno je obilježavanje 74 godine od Bitke na Kozari, u organizaciji vlada Republike Srpske i Srbije.

Vijence su položile delegacije predsjednika, Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, Vlade Srbije, Predsjedništva BiH, SUBNOR-a, ruske Ambasade u BiH, udruženja logoraša iz Drugog svjetskog rata iz Srpske i Srbije, te gradova i opština koje gravitiraju Kozari.

Vijence su položili i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Polaganju vijenaca prethodilo je služenje parastosa, a slijedi obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program uz veliki narodni zbor.

Na memorijalnom zidu na Mrakovici upisana su imena 9.921 partizanskog borca poginulog u borbama na ovom području tokom Drugog svjetskog rata. Postoje podaci o 33.398 ubijenih civila, dok sudbina mnogih do danas nije poznata. Prema podacima SUBNOR-a, u zbjegu je bilo oko 80.000 ljudi od kojih je oko 68.000 završilo u logorima.

SRNA

srna-kozara-polaganje vijenaca (2) srna-kozara-polaganje vijenaca (3)