avaz-tuca-ljubija-1Rifet Zubanović (80), mještanin Ljubije kod Prijedora, zatražio je pomoć ljekara u bolnici u Prijedoru nakon što ga je na lokalnom putu u Ljubiji preksinoć oko 18 sati fizički napao pet godina mlađi komšija Agan Elkaz (75).

Lakše povrede

Zubanović, koji je u napadu zadobio ogrebotine i povrede vrata, kazao nam je da je napadnut iz čista mira. Dok je s drvenim štapom u jednoj i kantom mlijeka u drugoj ruci pješačio užim seoskim putem, tom dionicom na motociklu se vozio i komšija Elkaz.

avaz-tuca-ljubija-2– Na jednoj manjoj uzbrdici iznenada se zaustavio. Sišao je s motora i gurao ga pored sebe. Pokušao sam ga zaobići desno koliko sam mogao, ali on je, mada mu nijednu jedinu riječ nisam rekao, onaj motor iznenada bacio meni na noge. Pao sam, a on je skočio na mene i počeo me daviti. Sve vrijeme mi je psovao majku, roditelje, vikao i govorio: „Ko ti je rekao da ideš mojom zemljom?“ Dobro zna, kao i ja, da je put svačiji, a ne samo njegov – priča Rifet.

Nesretni starac, kada je napadnut, pozivao je komšije u pomoć. U tom momentu na cestu su dotrčala dvojica mladića, koja su otrgnula Agana od njega.
– Motor je ležao oboren na putu. Pokušali smo Agana odvući, ali on je sa zemlje uzeo Rifetov štap i udario ga u potiljak. Rifet je od udarca odmah pao, kao pokošen. Uzeli smo ga nekako ispod ruke i odveli kući – ispričao nam je jučer komšija Goran Bilbija, kojem je Rifet beskrajno zahvalan.

Starac je bio u nesvijesti nekoliko minuta nakon udarca u potiljak.

avaz-tuca-ljubija-3Krađa drva

– Ko zna šta bi bilo da nije bilo ta dva momka. Smračilo mi se nakon udarca štapom – kaže Rifet.

Policiju je pozvala njegova supruga, a komšija ga je odvezao u bolnicu, iz koje je nakon ukazane pomoć pušten na kućno liječenje. On i dalje osjeća bolove u vratu, a ima i modrice od davljenja.

Rifet i Agan duže vrijeme nisu u dobrim odnosima. Rifet nam je ispričao da ga je prošle godine Agan ganjao sjekirom, samo zato što ga je upozorio da ne krade njegova drva.

Jedan broj mještana koji dobro poznaju Agana i Rifeta tvrde da je Agan, koji živi sam u Ljubiji, problematičan i sklon sukobima.
– Ne dozvoljava nam da prolazimo putem koji je od pamtivijeka tu i nije ničiji. Mrko nas gleda, prijeti nam… nije baš jednostavno. A stalno zivka i komunalnu policiju. Ne znamo zbog čega – kazale su nam jučer komšije.

Komentar na priču o kojoj je jučer brujala cijela Ljubija nismo uspjeli dobiti od Agana Elkaza, jer ga nismo našli kod kuće. Slučaj je evidentiran i u PS Ljubija.

Potpisali peticiju

Ogorčena zbog napada je i porodica Zubanović. U jednom trenutku Rifetovoj supruzi je i pozlilo. Zubanovići su našoj ekipi pokazali i peticiju koju je desetak seljana potpisalo još prije osam godina, a u kojoj traže od nadležnih u mjesnoj zajednici da ih zaštite od Agana, koji im svakodnevno zagorčava život.

Dnevni avaz