tanjug-vulinMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin prisustvovaće sutra na Mrakovici obilježavanju 74 godine od Bitke na Kozari.

Vulin će prisustvovati parastosu kod Spomen-krsta i polaganju vijenaca na centralnom spomen-obilježju, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ceremoniji, koju zajednički organizuju vlade Republike Srpske i Srbije, će prisustvovati i studenti Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i udruženja opredjeljena za njegovanje tradicije.

Ranije je najavljeno da će ceremoniji na Mrakovici prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić i delegacija Narodne skupštine Srpske.

Prema programu obilježavanja, prijem zvanica predviđen je u 9.00 časova u vili “Mrakovica”, parastos kod spomen-krsta biće služen u 10.00 časova, a polaganje vijenaca na centralnom spomen-obilježju u 11.00 časova.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 11.30 časova, a kulturno-umjetnički program u 12.00 časova.

Za građane koji žele da prisustvuju obilježavanju 74 godine od Bitke na Kozari iz svih potkozarskih opština biće organizovan besplatan autobuski prevoz.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara od sela Međuvođe.

Obilježavanje bitke na Kozari je od 2015. godine sastavni dio Državnog programa Srbije za obilježavanje godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova.

SRNA