np kozaraVlade Republike Srpske i Srbije u nedjelju, 3. jula, zajednički će na Mrakovici organizovati obilježavanje 74 godine od Bitke na Kozari.

Predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da je Kozara simbol stradanja i partizanskog otpora.

On je podsjetio da je na Kozari od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca, te 40.000 civila.

Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, ističe da je Drugi svjetski rat bio najkrvaviji u istoriji čovječanstva, sa najpogubnijom ideologijom.

Prema programu obilježavanja 74 godine od Bitke na Kozari, prijem zvanica predviđen je u nedjelju u 9.00 časova u vili “Mrakovica”, parastos kod spomen- krsta u 10.00 časova, a polaganje vijenaca na centralnom spomen-obilježju u 11.00 časova.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 11.30 časova, a kulturno-umjetnički program u 12.00 časova.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da će za građane koji žele da prisustvuju obilježavanju 74 godine od Bitke na Kozari iz svih potkozarskih opština biti organizovan besplatan autobuski prevoz.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

SRNA