skusptina 29juni-rade aleksicSavjeti prijedorskih mjesnih zajednica tokom 2015. godine održali su 267 sjednica i na različite adrese uputili 583 zahtjeva za rješavanje određenih pitanja od interesa za mjesnu zajednicu, od čega najviše Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove – 293.

U prosjeku je to 5,5 sjednica po savjetu i 12 zahtjeva godišnje.

U Odsjeku za mjesne zajednice grada Prijedora navode da je u savjete mjesnih zajednica izabrano ukupno 776 građana, kao članovi, predsjednici ili zamjenski članovi.

“Kod 31 mjesne zajednice zabilježena je dobra prisutnost sjednicama savjeta, kod 17 zadovoljavajuća, dok u jednoj mjesnoj zajednici – Donjoj LJubiji – nije održana nijedna sjednica savjeta”, navodi se u informaciji ovog odsjeka.

Izbori za članove savjeta mjesnih zajednica u Prijedoru trebalo bi da budu organizovani do kraja prvog tromjesečja 2017. godine.

“U sredinama gdje su predsjednici savjeta neaktivni potrebno je inicirati izbor novih savjeta, a ako su pojedini članovi savjeta neaktivni, treba provesti postupak njihove zamjene i kooptiranje već izabranih zamjenika”, preporuka je Odsjeka za mjesne zajednice.

Zbog čestih primjedbi odbornika Skupštine grada Prijedora o nedostatku informacija, Odsjek je naložio dostavu povratnih informacija od svih subjekata na sve zahtjeve savjeta mjesnih zajednica, bez obzira na to kako je o predmetnom zahtjevu odlučeno.

“Potrebno je i stalno insistirati kod predsjednika savjeta mjesnih zajednica na obavezu pozivanja odbornika gradske skupštine koji žive na prostoru mjesne zajednice na sjednice savjeta, a što je obaveza svih odbornika”, ističe se u informaciji.

Grad Prijedor ima 10 regionalnih kancelarija sa 49 organizovanih mjesnih zajednica, u kojima su formirani savjeti koji bi, u zavisnosti od broja registrovanih birača na određenom području, trebalo da broje od pet do 11 članova biranih na četiri godine.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com