rtvpd-pomocija knjige o laforinoj bolesti-Bili smo sretna, prosječna porodica sa dvije tinejdžerke, odlične učenice, svestrane u svakom pogledu. Odjednom, kao grom iz vedra neba: zamislite da u ponedjeljak imate dvije zdrave kćerke, a u utorak vam se život okrene naopačke. To je Laforina bolest – ovako, u najkraćem, doktorica Snježana Gajić opisuje tragediju koja je snašla njenu porodicu.

Gajićeva je u Prijedoru promovisala knjigu “Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest”, u kojoj opisuje borbu svoje porodice sa ovom rijetkom bolešću, od koje je preminula kćerka Tatjana, a teško oboljela mlađa kćerka Milana.

– Mlađa kćerka, koja još uvijek bije bitku, ima 22 godine i u dosta je teškom stanju, traheotomirana, vezana za krevet – rekla je Gajićeva.

Prodato je već osam tiraža knjige, a sav prihod od prodaje, namijenjen je klinici u Torontu koja traži lijek za Laforinu bolest.

Snježana Gajić napominje da već devet godina na razne načine prikupljaju sredstva, preko humanitarnih brojeva, prilozima ljudi dobre volje i prodajom knjige.

– Mi smo jedni od najvećih donatora. Istraživački tim u “Sik kids” klinici u Torontu je vrlo blizu, eksperimentalna faza je završena, nadamo se da će, nakon još nekih provjera, jer jako su rigorozni, za šest do 12 mjeseci lijek dospjeti na tržište – govori ova hrabra majka.

Jedan od recenzenata, profesor Tihomir Levajac, rekao je da ova knjiga posjeduje univerzalnu vrijednost i oslikava svijet u kojem živimo.

– Nije medicina toliko slaba da ne može da pronađe jedan lijek za bolest koja je utvrđena prije 100 godina. Međutim, pošto je ta bolest veoma rijetka, neće niko da ulaže u istraživanja. Farmaceutske kuće, i da pronađu lijek, kome sutra da ga prodaju? To bi bila jedna od poruka ove knjige. Druga je da je čovjek najviše čovjek kada pati. Naime, u bivšoj Jugoslaviji postoji svega 20 slučajeva Laforine bolesti, što je navelo roditelje oboljele djece da izbrišu sve nacionalne i vjerske granice, povežu se i nastoje pomoći jedni drugima u borbi protiv ove opake bolesti – objašnjava Levajac.

RTV Prijedor