skupstina 29juni-inicijativa za spomen obiljezje ubijenoj djeci (1)Skupština grada Prijedora odbacila je inicijativu za izgradnju spomenika za 102 djeteta ubijena ili nestala tokom rata u ovom gradu u sjeverozapadnoj BiH, u kojem živi većinom srpsko stanovništvo.

Poslanici Skupštine Prijedora nisu usvojili u srijedu inicijativu za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u centru grada, za koju su glasala samo tri poslanika iz reda bošnjačkog naroda, dok su prisutni poslanici iz reda srpskog naroda bili suzdržani.

Nakon što inicijativa nije prošla, većina poslanika se složila s prijedlogom da se ponovo glasa za ovu inicijativu, ali kada bude nađena druga lokacija za spomenik.

skupstina 29juni-inicijativa za spomen obiljezje ubijenoj djeci (2)“Priča nije gotova. Zaključak koji smo donijeli danas daje mogućnost nastavka priče“, rekao je novinarima Sead Jakupović, predsjednik Skupštine grada Prijedora.

“Mi ćemo pripremiti inicijativu na bolji način, radit ćemo na tome i završićemo ga sigurno“, rekao je on.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić optužio je medije da objavljuju lažne informacije o inicijativi, potencirajući da spomenik nije sporan, već predložena lokacija za njegovu izgradnju.

“Prijedlog za izgradnju spomenika ubijene djece nije odbijen. Inicijatori su izričito tražili da on bude izgrađen na dvije lokacije – ispred opštine i na glavnoj pješačkoj zoni“, rekao je Pavić.

skupstina 29juni-inicijativa za spomen obiljezje ubijenoj djeci (3)“Danas je Skupština odbacila prijedlog za promjenu regulacionog plana u ovoj oblasti i porodicama koje su predložile izgradnju spomenika rečeno je da se obrate nadležnim organima i da pronađu (drugu) lokaciju za spomenik“, dodao je on.

Goran Zorić iz lokalne omladinske nevladine organizacije Kvart rekao je za medije da sama činjenica da se u Skupštini govorilo o ovoj temi predstavlja korak naprijed.

“Nažalost, inicijativa nije uspjela. Mi ovo gledamo ne samo kao diskriminaciju (već) i kao pokušaj manipulacije i podjele ljudi u Prijedoru“, rekao je Zorić.

skupstina 29juni-inicijativa za spomen obiljezje ubijenoj djeci (4)“Nijedan od poslanika nije negirao da su ubijena 102 djeteta, tako da se naša borba nastavlja“, dodao je Zorić.

Predstavnici porodica ubijene djece izrazili su razočaranje zbog glasanja.

“Sada ćemo razmotriti mogućnost pokretanja tužbe protiv predsjednika Skupštine i gradonačelnika“, izjavio je medijima Fikret Bačić, jedan od roditelja koji su u novembru 2014. godine pokrenuli inicijativu za izgradnju spomenika.

Skupštini Prijedora u srijedu dostavljena je još jedna inicijativa za podizanje spomenika – u čast žrtvama ratnog logora Trnopolje.

I ovaj je prijedlog odbijen od strane poslanika Skupštine u kojoj je većina iz reda srpskog naroda.

Tekst – Katarina Panić – BIRN
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com