dragan stupar (1)Samouki slikar Dragan Stupar organizovao je izložbu slika pod nazivom „Petrovdanska izložba“ kojom je obilježio 40 godina slikarstva.

On je u neobičnom ambijentu, u cvijetnjaku ispred svoje kuće izložio 21 sliku i zajedno sa okupljenim poštovaocima svog rada i članovima Udruženja likovnih umjetnika Prijedor obilježio ovaj vrijedan jubilej.

-Sve je počelo davne 1974.godine kada sam prvi put izložio svoje radove, a inače se slikarstvom bavim od malih nogu – rekao je Stupar i dodao da mu je slikarstvo život, razonoda, terapija, jednom riječju – sve.

-Samouki sam slikar i svojim slikama slavim ljepotu naroda, prirode, naših običaja i svega drugo lijepog što moje oko vidi – kaže Stupar koji je klasični i jedini predstavnik naivnog slikarstva u Prijedoru.

On je potekao u školi naive kakvu je nekada imao Sanski Most, a koja je bila vezana za hrvatsku školu naive.

dragan stupar (2)Vršilac dužnosti direktora Muzeja Kozare, etnolog Marija Radaković je istakla da ova ustanova uvijek podržava one koji nastoje da budu kreativni i daju doprinos umjetnosti u ovom gradu.

-Komercijalizacija, pogotovo odjeće, doprinijela je tome da su rijetko mogu vidjeti i pronaći recimo primjerci nekadašnje nošnje pogotovo podgrmečkog kraja, a Stupar je to zapamtio iz djetinjstva i uvijek se divim tim njegovim slikama koje vjerodostojno pokazuju tačno kako se narod oblačio prije 50 pa i 70 godina što je svakako bitno i za etnologiju – rekla je Radakovićeva.

Predstavnik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor Dragan Topić je istakao da je riječ o vrlo aktivnom umjetniku kojem je udruženje sa zadovoljstvom pomoglo da organizuje ovu izložbu kojom obilježava tako vrijedan jubilej.

-Iza Stupara su godine veoma plodnog slikarskog rada, čiji radovi poboljšavaju i kvalitet rada samog udruženja – rekao je Topić.