srna-javna rasprava-mirno rjesavanje radni sporoviZakonom o mirnom rješavanju radnih sporova u Republici Srpskoj zakonodavac namjerava rasteretiti sudstvo i omogućiti i radniku i poslodavcu da prije dođu do rješenja, rekla je pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić.

“Sudski sporovi, zbog pretrpanosti sudova, traju znatno duže od rokova propisanih Zakonom o parničnom postupku”, rekla je Vasićeva novinarima u Prijedoru, gdje je danas u organizaciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske održana javna rasprava o Nacrtu zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.

Ona je podsjetila da se ovim zakonom povećavaju nadležnosti Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske koja više ne rješava samo četiri-pet određenih radnih sporova nego rješava sve individualne i kolektivne radne sporove koji se dalje dijele na interesne i pravne.

“Osniva se i novo tijelo – arbitražna komisija za rješavanje sporova kod otkaza ugovora o radu izabranom predstavniku radnika. Miritelje arbitre imenuje Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske nakon konkursne procedure, a prijedlog je da to mogu biti samo pravnici”, navela je Vasićeva.

Prema njenim riječima, najčešća primjedba na javnim raspravama o ovom zakonu u svih šest regionalnih centara u Republici Srpskoj bila je uslovljenost sudskog postupka prethodnim obraćanjem Agenciji.

“Zakon ne sprečava radnika da se poslije obraćanja Agenciji obrati i sudu, ali sporazum koji se postigne pred Agencijom ima snagu izvršne isprave. Proces ne iziskuje velike troškove ni poslodavca ni radnika i racionalnost je u prvom planu”, dodala je Vasićeva.

Očekuje se da će ovaj zakon biti usvojen u narednih mjesec dana, a slijede izmjene i dopune zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske i o štrajku, kao i donošenje zakona o podsticajima u zapošljavanju.

SRNA