srna-javna rasprava-strategija zaposljavanjaPopis stanovništva i strategija razvoja dva su ključna dokumenta prijeko potrebna Republici Srpskoj za kreiranje svih drugih strategija i politika, jedan je od zaključaka javne rasprave o Nacrtu strategije zapošljavanja Republike Srpske 20016/2020. godine, održane danas u Prijedoru.

“Privredna komora Republike Srpske uvijek isto zahtjeva – donošenje razvojne strategije Srpske kao glavnog dokumenta iz kojeg se onda mogu izvoditi parcijalne strategije”, rekao je Ranko Topić iz Privredne komore Republike Srpske.

On je istakao da nema kulture rada sa 370 KM minimalne plate, koju je potrebno povećati, te smanjiti doprinose, kalkulišući tako da za budžet ne bude gubitka.

“Mora se smanjiti i pritisak na zapošljavanje u javnom sektoru gdje radi svaki treći zaposleni u Srpskoj”, rekao je Topić na javnoj raspravi u organizaciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Goran Rodić iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” rekao je da nepostojanje strateških dokumenata otežava ili onemogućava kandidovanje brojnih projekata raznim donatorima.

“Takođe je potrebno da se zakonski uredi mogućnost zapošljavanja učenika srednjih škola tokom raspusta kod poslodavaca kod kojih obavljaju praksu tokom školske godine jer za to postoji zainteresovanost i učenika i poslodavaca”, rekao je Rodić.

On je naveo da je potrebno da sistem prepozna ljude koji imaju kvalifikacije različite od kompetencija, odnosno radnog iskustva i da im poveća konkurentnost.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić najavila je donošenje akcionih planova u skladu sa ciljevima navedenim u strategiji.

Ona je pozvala sve zainteresovane strane do 20. jula dostave primjedbe i prijedloge za ovu strategiju.

SRNA