dodikVlada Srpske povukla je odluku o prodaji “Ljubije” Izraelcima. Na ovaj način javnost je konačno saznala stav Marka Pavića o prodaji rudnika željezne rude jer je ta tačka dnevnog reda povučena na zahtjev DNS-a.

Presudio je interes “Arselor Mitala” o kupovini državnog dijela akcija, tvrdi šef kluba poslanika Spomenka Stevanović. Jedan od razloga su, tvrdi, uslovi iz kupoprodajnog ugovora iz 2004. godine.

“‘Arselor Mital’ ima pravo preče kupovine. Da smo ušli u ovu priču sa ovom kompanijom koja je bila ponuđač mogli smo doći i u pravni problem. Ovako, imaćemo vremena da sagledamo obje ponude. Možda i treću i četvrtu i da donesemo odluku u najboljem interesu”, rekla je Spomenka Stevanović, šef kluba poslanika DNS-a.

Kako saznajemo, sve je dogovoreno još juče na sastanku vladajuće koalicije u Banjaluci. Lider DNS-a očigledno je uspio da ubijedi Milorada Dodika u to da je za privatizaciju rudnika “Mital” bolja opcija. Dodik ipak ne priznaje poraz. Za ATV tvrdi da se od izraelskih 56 miliona maraka Srpska još nije odustala. “Mital” je već nudio 35 miliona. Imaju 15 dana da dostave novu ponudu.

“Razgovaralo se o tome da se dostavi novi rok i da ‘Mital’ dostavi svoju ponudu i da nakon te ponude i one koju imamo od Izraelaca onda se odluči koja je bolja za RS. Naprosto, nije se htjelo… mada ja vjerujem da je to spekulativno od strane ‘Mitala’, ali bi ostao utisak da se nešto na silu želi da uradi”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Zbog odluke koja je povučena iz skupštinske procedure – iz Saveza za promjene su prije desetak dana u Prijedoru organizovala proteste. I dok vladajući poručuju da se nisu uplašili opozicije, vođe prijedorskih protesta likuju.

“Prepali su se naroda i to je dobro, to je normalno u demokratskim zemljama da na reakciju naroda reaguje vlast ili neko ko je određene odluke odlučio da sprovede”, rekao je Dušan Berić, poslanik SDS-a u NSRS.

“Petsto ljudi da se mi bojimo? Nismo se bojali. Ma na stranu to. Radi se o racionalnom pristupu koji govori o tome da li ‘Mital’ hoće da ponudi? Evo vam 15 dana i dajte ponudu. Nema 15 dana ponude – mi idemo ponovo na odlučivanje”, rekao je Dodik.

Ako je suditi po Dodikovim tvrdnjama “Mitalu” nova ponuda neće predstavljati veliki problem. Prihvatiće je tvrdi Dodik ako bude i za 100 hiljada maraka veća od prethodne.

ATV BL