blic-hrast maricka (1)Stari hrast u crkvenom dvorištu u mestu Marićka kod Prijedora godinama prkosi zubu vremena.

Hrast lužnjak privlači pažnju svih putnika namernika, a meštani su ponosni što se baš u njihovom mestu nalazi stablo za koje veruju da je staro više od šest vekova.

Hrast je samo nekoliko metara udaljen od stare crkve brvnare, koja je izgrađena davne 1870. godine i posvećena Svetom proroku Iliji.

Meštani Marićke kažu da ova viševekovna starina pamti i čuva davne događaje ovog potkozarskog sela i privlači pažnju, kako prolaznika, tako i stručnjaka.

Po starocrkvenim predanjima, prijašnja crkva je bila na mestu na kojem se danas nalazi brvnara, a izgrađena je između 1650. i 1670. godine.

Na mestu sadašnje crkve pričaju da je nekada bio mali drveni hram, koji je porušen. O njegovom poreklu svedoči nekoliko ikona, radovi nepoznatog majstora javoranskih svetih slika, istih boja i tehnike.

blic-hrast maricka (2)Na crkvenom tavanu sačuvane su stare carske dveri sa zapisom iz 1753. godine.

Za stari hrast u blizini crkve su se zainteresovali stručnjaci. Godine 1989. došli su u Marićku da vide u kakvom je stanju.

Sveštenik Sreto Aleksić, koji je u Marićkoj službovao od 1986. do 2005. godine potvrdio je da su stručnjaci na njemu našli 598 godova, što govori da potiče iz doba Kosovske bitke.

U knjizi koju je izdao Šumarski fakultet iz Banjaluke pre desetak godina piše da je hrast iz sela Marićka najstarije i najveće stablo u Republici Srpskoj.

blic-hrast maricka (3)U otvor koji se nalazi na dnu ovog gorostasa, koji je visok 33 metra, moglo bi da stane desetak ljudi, a najmanje 20 je potrebno da ga obgrli.

Meštani pričaju da su ispred hrasta uvek sedeli, ćaskali, pevali i igrali, a mnogi su se i prvi put zaljubili. Popije se i po koja domaća šljiva ispod njegove krošnje, a pogotovo za Ilindan, kada se i mlado i staro skupi oko crkve.

Ni vremenske nepogode, grmljavine i oluje starom hrastu ne mogu ništa jer uvek ostane ceo i netaknut.

– Mnogi veruju da ga Bog čuva. Na njemu nikada nije bilo nikakvih oštećenja i stari potpuno prirodno – kažu meštani Marićke.

Hrast i crkve pod zaštitom
Hrast je vlasništvo crkve Svetog proroka Ilije u Marićkoj i pod zaštitom je države. Pod zaštitom države su i tri crkve brvnare iz 19. veka u prijedorskim selima Jelićka, Busnovi i Marićka.

Blic.rs

Povezane vijesti

Dijagnoza ne znači kraj: Prijedorčanka Brankica Sr... Oktobar je bio mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Obilježavao ga je cijeli svijet. Obilježila ga je i BiH. Brankica Srdić iz Prijedora je...
Dejanove suze dirnule brojna srca: Dječak (11) koj... Dječaku Dejanu Zoriću (11) iz Novog Grada, čije su suze za majkom koja ga je ostavila prolivene pred očima javnosti, počele su da se dešavaju i lijepe...
Jelenin jedan život a stotinu priča: Uskoro projek... Od kako je održala u aprilu svoj 54-ti autorski projekat, modno-scenski performans, “ŽENA U ŽIVOTU JEDNOG MUŠKARCA”, koji je osvojio medije kako u BiH...
Vedar duh – recept za dugovječnost 90-ogodiš... Drenka Ostojić Levi iz Prijedora, 90. rođendan proslavila je u krugu rodbine i prijatelja u Istočnom Sarajevu. Nedavno je završila knjigu, u kojoj se,...
U posjeti poljoprivrednoj porodici Švraka u selu J... U selu Jelićka, na samoj granici banjalučke i prijedorske opštine Predrag Švraka sa svojom porodicom uspješno se bavi tovom junadi. To je prepoznal...
Prijedor: Čika Pero u devetoj deceniji šije kape i... Osamdesetdvogodišnji Petar Vujanović iz Prijedora zasigurno je jedan od poslednjih majstora krojača i šeširdžija na području Prijedora. Prije više ...
Upoznajte Bendžija, najsamostalnijeg prijedorskog ... Za kućne ljubimce kažu da su poput članova porodice. To važi i za Bendžija za kojeg kažu da je najsamostalniji prijedorski pas. On nikada nije b...
Halid Muslimović tvrdi da je nevin i da Sonja laže... Prijedorčanin Halid Muslimović i dalje je u centru skandala zbog afere sa bivšom ljubavnicom Sonjom Bašić koja ga je optužila za fizičko nasilje, kao ...