geodetska uprava rs-trgoprodajaProtiv Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske (RS) vodi se veći broj sudskih postupaka u vrijednosti od 14.992.534 KM, bez obračunatih zateznih kamata – upozorila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Uprava nije vršila procjenu ishoda sudskih sporova.

Presudom Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci od 12. februara ove godine, Uprava je izgubila spor s preduzećima “Geoinženjering“ d.o.o. Banja Luka i “Gis soft“ d.o.o. Brčko kojima mora da isplati 3.944.868 KM s kamatom i troškovima postupka po tužbi iz 2012. godine.

Kamata na spomenuti dug je dostigla glavnicu, upozorili su revizori u izvještaju o radu Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a za prošlu godinu.

Putem Pravobranilaštva Uprava je podnijela žalbu nadležnom sudu na ovu presudu.

Uprava se istovremeno javlja kao tužilac u sudskim postupcima vrijednosti 2.362.245 KM (bez ukupnih efekata zateznih kamata).

U evidenciji sporova u kojima je tužilac najveći iznosi se odnose na tužbu protiv preduzeća “Trgoprodaja“ a.d. Prijedor, radi raskida ugovora o kupovini poslovnog prostora koji koristi i povrata uplaćenog avansa vrijednosti 1.500.000 KM.

Takođe, Geodetska uprava je tužena strana i u tužbama radnika u više radnih sporova koji se vode u sudovima.

Revizori su utvrdili da je Uprava lani, zbog povećanog obima posla vršila prijem državnih službenika na određeno vrijeme na period duži od šest mjeseci bez javnog oglašavanja, a zaključivani su i ugovor s volonterima kojima je definirala isplatu mjesečnih naknada za volonterski rad, te u oba slučaja prekršila zakon o državnim službenicima.

FENA