neggio debeli-italia (1)Kao i sve prethodne ultra-mega-giga-planetarno poznate manifestacije održane prethodnih godina u Kafani kod Neđe Debelog i ona pod nazivom “Neggio Debeli Piccola Italia“ koja se desila sinoć, ostaće zapamćena i zapisana u istorijske anale, ako ništa, po činjenici da su špagete dobile novu dimenziju, „dimenziju Neđe Debelog“.

Kao što se iz imena ovog „hepeninga“ moglo naslutiti, Italija je bila u prvom planu.

Od tradicionalnih kancona poznatih izvođača kao što su Toto Kutunjo, Adrijano Svinjentano, Al Krmino & Romina, Eros Svinjaroti i drugi, preko sličica (koje su ukrasile Krčmu) “žabarskih” fudbalera koji “nemaju pojma” ali pobjeđuju na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, “kariranih” stolnjaka, špageta u roku trajanja pripremljenih u Neđinom “kazanu života”, pa do domaće pivkare i rakije iz Volara (gazdinog rodnog mjesta), koji nemaju nikakve veze za Italijom, ali su opravdanu bili tu.

Posebnu draž “špagetama života” dalo je ručno “miješanje” istih od strane dobro poznate konobarice Dragice, pa su prisutni mogli uživati u besplatnim porcijama začinjenim sa pokojim komadićem mesa.

neggio debeli-italia (2)Uprkos tome što su gosti bili zadovoljni kušanjem tradicionalnog italijanskog jela, niko nije uživao u svemu tome koliko gazda kafane, Neđo Debeli, što se može vidjeti iz priloženih fotografija i video snimaka.

-Nedavno sam imao zdravstvenih problema i doktorica mi je rekla da moram jesti “lakšu” hranu. Ima li šta “lakše” od italijanskih špageta? – upitao je gazda Neđo, prije nego je “namotao i srknuo” ovaj specijalitet.

Atmosfera je bila na nivou čemu je doprinio i vječni gost Gane, koji je i zapjevao, ne kanconu već sevdalinku, ali koga briga.

U svom obraćanju prisutnima, kojeg se ne bi postidjeli ni domaći političari, (možda se Neđo sprema za izbore), gazda je istakao činjenicu da je sve ovo “zbog omladine” te je najavio novi spektakl već naredne sedmice.

Naime, Prijedor i Kafanu kod Neđe Debelog će pohoditi i solistički koncert održati jedan i jedini, Zoka Bosanac, koji će domaćoj publici predstaviti svoje hitove “Moja žena ima švalera”, “Ćerka i njena mama”, “Pištolj i Bosanac” i druge.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

neggio debeli-italia (3) neggio debeli-italia (8) neggio debeli-italia (11) neggio debeli-italia (4) neggio debeli-italia (5) neggio debeli-italia (6) neggio debeli-italia (7) neggio debeli-italia (9) neggio debeli-italia (10) neggio debeli-italia (12) neggio debeli-italia (13) neggio debeli-italia (14) neggio debeli-italia (15) neggio debeli-italia (16) neggio debeli-italia (17) neggio debeli-italia (18)