sud bih (4)Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, pročitani su iskazi svjedoka koji su naveli da su čuli za ubistvo Halila Dedića.

Tužilac Izet Odobašić pročitao je iskaz svjedoka Steve Grahovca koji prema nalazu vještaka, iz zdravstvenih razloga nije mogao pristupiti u sudnicu.

Grahovac je u iskazu datom 22. decembra 2015. godine naveo da je površno poznavao ubijenog Halila Dedića, uglavnom preko njegovog sina Halida, sa kojim je išao u školu.

Svjedok je ispričao da je jednom prilikom sreo Halida Dedića, koji je iz Prijedora krenuo za Trnopolje, te da mu je on tada ispričao “kako mu je Dragoje Zmijanjac dolazio pred kuću i da je morao pobjeći od njega“.

sud bih (1)“Rekao mi je takođe i da mu je otac ubijen, ali nije mi rekao ko ga je ubio“, kazao je svjedok.

Grahovac je kazao da je lično poznavao Dragoju Zmijanjca s kojim je radio sve dok Zmijanjac nije bio optužen za razbojništvo.

Zmijanjac je optužen da je 24. jula 1992. godine iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti“.

Kako se navodi u optužnici, Zmijanjac je 27. jula otišao do kuće u koju se sakrio sin ubijenog, Halid Dedić, i prijetio njegovoj porodici i Mileni Kragulj.

sud bih (2)Na suđenju je pročitan iskaz i svjedokinje Ane Dejanović, koja zbog starosti nije mogla doći na suđenje. Ona je kazala da nije lično poznavala ubijenog Halila Dedića, već samo iz priče njegovog sina Halida, koji je bio podstanar u njenoj kući zajedno sa svojom porodicom.

“Jednom je neki čovjek u uniformi došao pred moju kuću i tražio mog postanara Halida da idu na piće, ali nisam vidjela da je Halid otišao sa njim. Ubrzo je taj čovjek otišao“, rekla je svjedokinja.

Ona je kazala da od tada nije viđala Halida Dedića, iako je njegova porodica ostala u njenoj kući, kao podstanari. Kasnije je, kako je dodala, saznala da je Halid bio u Trnopolju, a da mu je otac Halil ubijen.

Suđenje se nastavlja 11. jula.

BIRN