don-istrazivanje (1)Veliki trgovački lanci najčešći su izbor potrošača prilikom kupovine svakodnevnih životnih namirnica, pokazali su rezultati istraživanja Udruženja za zaštitu potrošača “DON” Prijedor, obavljenom na uzorku od 1.000 stanovnika grada na Sani.

Istraživanje je bilo usmjereno na zadovoljstvo potrošača uslugama u trgovinama, a veliki trgovački lanci dominiraju zbog toga što objedinjuju povoljne cijene, veliki asortiman robe i mogućnosti kupovine na rate.

“Iako je visina cijena jako bitna za potrošače, kvalitet robe je, ipak, odlučujući, pa se većina prilikom kupovine odjeće odlučuje za kupovinu brendirane garderobe i obuće”, navodi se u rezultatima istraživanja.

Oblasti istraživanja bile su prehrana, higijena, odjeća, obuća i tehnička roba, a ponuđeni odgovori obuhvatali su 55 trgovina.

“Blizina određene trgovačke radnje, asortiman robe ili ljubaznost trgovaca, takođe, utiču na današnjeg potrošača”, navodi se u istraživanju.

don-istrazivanje (2)Tehnička roba nabavlja se u specijalizovanim trgovačkim radnjama, dok u kupovini uopšte znatnu zastupljenost imaju kineske radnje i robne pijace.

Uzorak ispitanika obuhvatio je 66 odsto žena i 34 odsto muškaraca, sa dominantnih 73 odsto ispitanika životne dobi od 25 do 45 godina.

SRNA