vrtic radost-djecaListe čekanja za boravak u vrtićima u Srpskoj se smanjuju, ali nedovoljno i sporim tempom, jer i dalje za veliki broj mališana nema mjesta u predškolskim ustanovama.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je u 2015/16. godini broj djece u vrtićima povećan za 15 odsto u odnosu na godinu prije.

– U Srpskoj je registrovano 89 predškolskih ustanova. Od toga, 41 javna i 46 privatnih, od kojih je tri ustanove osnovala vjerska zajednica. Cijena cjelodnevnog boravka djece u vrtićima se kreće od 60 KM u Bileći i Srebrenici do 185 KM u Bijeljini – rekli su u Ministarstvu navodeći da u 20 lokalnih zajednica nema obdaništa.

Roditelji koji odluče da djecu upišu u privatni vrtić cjelodnevni boravak plaćaju od 100 KM u Rogatici do 580 u Banjaluci.

Iz Ministarstva naglašavaju da su liste čekanja na mjesto u vrtiću i dalje najduže u Banjaluci i Bijeljini.

Direktor Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje u Banjaluci Jelena Kurtinović ističe da na mjesto u banjalučkim vrtićima čeka 1.535 mališana.

– Teško je očekivati da će se broj djece koja čekaju na vrtić drastično smanjiti u skorijem periodu ako ne budu proširivani kapaciteti – rekla je Kurtinovićeva podsjetivši da u gradu postoje 22 vrtića u kojima borave 94 grupe mališana.

djeciji vrtic radost (2)Direktor vrtića “Radost” u Prijedoru Dušanka Božić ističe da je maksimalni kapacitet ustanove 450 djece, te da je na čekanju godišnje u prosjeku njih 50.

– Nakon odlaska mališana iz najstarije grupe u školu, raspisivanjem konkursa popunimo upražnjena mjesta u vrtiću – rekla je Božićeva.

Direktor dobojskog vrtića “Majka Jugovića” Slavica Živković ističe da je u vrtiću smješteno oko 300 mališana, te da je iz godine u godinu taj broj sve veći.

– Raspisali smo konkurs za prijem djece u 2016/2017. godinu, a s obzirom na to da smo otvorili i treći objekat, imamo mogućnost da primimo sve koji se jave na konkurs – kazala je Živkovićeva.

U vrtiću “Naša radost” u Zvorniku boravi 210 mališana. Direktor ove ustanove Vukomir Stanković naglašava da je na listi čekanja 50 djece. Na mjesto u vrtiću “Lepa Radić” u Gradišci čeka 60 mališana.

– Najveći problem je na području Nove Topole gdje nam nedostaje djece za jednu vrtićku grupu – rekao je direktor vrtića u Gradišci Mile Šeatović.

vrtic kozarac (9)Pripremna nastava

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da je za buduće prvačiće u Srpskoj pripremna nastava trajala od marta do juna, za šta je iz budžeta obezbijeđeno 240.000 KM.

– Pripremnu nastavu je pohađalo 3.736 mališana u 39 predškolskih ustanova i 41 osnovnoj školi u RS – istakli su u Ministarstvu.

Opštine koje nemaju vrtić
Vukosavlje
Donji Žabar
Istočno Novo Sarajevo
Istočni Stari Grad
Istočni Mostar
Jezero
Kalinovik
Krupa na Uni
Kupres
Novo Goražde
Osmaci
Oštra Luka
Pelagićevo
Petrovac
Petrovo
Ribnik
Rudo
Trnovo
Han Pijesak
Stanari

Glas Srpske