elektrotehnicka-masinska skola prijedorOve sedmice počinje upis svršenih osnovaca u prijedorske srednje škole u kojima ima mjesta za 748 učenika

Prilikom upisa u srednje škole učenicima se vrednuje opšti uspjeh u osnovnoj školi i poseban uspjeh u osnovnoj školi iz pet predmeta zanačajnih za struku, zanimanje, smjer i odsjek. Po osnovu oba kriterijuma kandidat može osvojiti maksimalno 70 bodova.

Za upis u umjetničke škole učenici polažu posebni ispit, na kojem se provjeravaju odgovarajuća znanja stečena u prethodnom obrazovanju i posebne sposobnosti kandidata koje su neophodne za umjetničku školu.

Upis učenika obavlja se u dva upisna roka – u junskom, od 13. do 24. juna i u julskom roku, od 4. jula do 15. jula ove godine.

srednjoskolski centarPrijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počinje 13. a završava 14. juna za učenike koji imaju 60 i više bodova. Rezultati upisa objavljuju se 16. juna na oglasnoj tabli škole.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četverogodišnje i trogodišnje škole počinje 20. juna a završava se 22. juna za učenike oji imaju manje od 60 bodova. Rezultati upisa objavljuju se 24. juna na oglasnoj tabli škole.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje 4. jula, a završava se 6. jula ove godine. Rezultati upisa objavljuju se 8. jula na oglasnoj tabli škole.

Od 11. do 14. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

gimnazija sveti savaPlan upisa

Gimnazija „Sveti Sava” planira upisati 120 učenika (5 odjeljenja) i to 72 učenika na Opšti smjer (četverogodišnje školovanje) i 48 učenika na Društveno-jezički smjer (četverogodišnje školovanje).

Elektrotehnička škola planira upisati 120 učenika (5 odjeljenja).
Za zvanje Tehničar računarstva (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Tehničar mehatronike (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Tehničar elektroenergetike (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Auto-električar (trogodišnje školovanje) 24 učenika i za zvanje Električar (trogodišnje školovanje) 24 učenika.

Mašinska škola planira upisati 120 učenika (5 odjeljenja).
Za zvanje Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Instalater (trogodišnje školovanje) 12 učenika, za zvanje Mehaničar rashladne i grijne tehnike (trogodišnje školovanje) 12 učenika, za zvanje Varilac (trogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Tehničar drumskog saobraćaja (četverogodišnje školovanje) 24 učenika i za zvanje Tehničar za obradu drveta (četverogodišnje školovanje) 24 učenika.

Poljoprivredno-prehrambena škola planira upisati 120 učenika (5 odjeljenja).
Za zvanje Poljoprivredni tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika , za zvanje Veterinarski tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Prehrambeni tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Agroturistički tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Prehrambeni prerađivač (trogodišnje školovanje) 12 učenika i za zvanje Pekar (trogodišnje školovanje) 12 učenika.

Ugostiteljsko-ekonomska škola planira upisati 120 učenika (5 odjeljenja).
Za zvanje Ekonomski tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika , za zvanje Poslovno-pravni tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Turistički tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Ugostiteljski tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Konobar (trogodišnje školovanje) 12 učenika i za zvanje Kuvar (trogodišnje školovanje) 12 učenika.

Srednjoškolski centar Prijedor planira upisati 120 učenika (5 odjeljenja).
Za zvanje Medicinski tehničar (četverogodišnje školovanje) 48 učenika, za zvanje Zubno-stomatološki tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Građevinski tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika, za zvanje Hemijski tehničar (četverogodišnje školovanje) 24 učenika.

Muzička škola „Savo Balaban“ planira upisati 16 učenika (2 odjeljenja).
Za zvanje Muzički saradnik ‒ teoretičar (četverogodišnje školovanje) 8 učenika i za zvanje Muzički izvođač (četverogodišnje školovanje) 8 učenika.

Specijalna osnovna i srednja škola „Đorđe Natošević“(Centar Sunce) planira upisati 12 učenika (3 odjeljenja).
Za zvanje Krojač (trogodišnje školovanje) 4 učenika, za zvanje Bravar (trogodišnje školovanje) 4 učenika i za zvanje Kuvar (trogodišnje školovanje) 4 učenika.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com