mala matura-skola marini (1)Iako je narodski rečeno “Bogu iza nogu”, područna škola “Petar Škundrić” iz sela Marini nadomak Oštre Luke proslavila je u petak “malu maturu” i kraj školske godine.

Bili smo u posjeti školi u kojoj dječije igre, galame i vriske nije nedostajalo.

Ovu obrazovnu ustanovu pohađalo je 11 učenika od prvog do petog razreda u kombinovanim odjeljenjima.

Dvije maturantkinje, Sandra Matijević i Radana Marinović pozdravile su se sa svojim drugarima kroz smijeh, igru i pjesmu jer školovanje nastavljaju u centralnoj školi u Budimlić Japri, 12 kilometara udaljenu od Marina.

Njihova mjesta u ovoj područnoj školi već od septembra mjeseca zamijeniće tri prvačića koja su upisana ove godine.

mala matura-skola marini (2)Proslavu “male mature” podržalo je Udruženje samohranih roditelja “Osmijeh anđela” iz Prijedora koje je obezbijedilo hranu i piće za sve učenike i roditelje.

Dijana i Snježana Milojica, učiteljice područnog odjeljenja istakle su da su, uprkos velikoj udaljenosti i lošoj putnoj mreži, sve planirane aktivnosti realizovane na vrijeme.

Naša sagovornica učiteljica Snježana istakla je još da
-Škola u Marinima “drži” centralnu školu u Budimlić Japri. Treba svakoj djeci pomoći, pružiti im sve da postanu pravi đaci a prvenstveno pravi ljudi – rekla je učiteljica Snježana Milojica.

Mladost, ljepota, život, osmijeh i ljudstvo… to je ono što je nama ostavilo “pečat”, a vjerujemo da svaki čovjek prepozna da je život u ruralnom području i bliže prirodi itekako vrijedan i da se na tim “prašnjavim stazama” takođe gradi budućnost života koji nije ugašen a ni zaboravljen.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

mala matura-skola marini (3) mala matura-skola marini (4) mala matura-skola marini (5) mala matura-skola marini (6) mala matura-skola marini (7) mala matura-skola marini (8) mala matura-skola marini (9)