poplave prijedor iz vazduha (13)Probijanja nasipa u Prijedoru nije bilo, već su se posljednje poplave desile zato što je nivo vode premašio visinu obala i voda se prelila, naglasio je gradonačelnik Marko Pavić na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine, odgovarajući na odborničko pitanje Ratka Stojića.

Pavić je dodao da je već saniran dio nasipa više Žegera, koji je bio najniži i gdje se prvo voda prelila. Ovih dana počinju radovi na saniranju Miloševice i izgradnji sabirnog kanala, čime će se u potpunosti spriječiti plavljenje Vrbica. Ugovoreni su radovi na produženju parapetnog betonskog zida do groblja u Tukovima, rekao je Pavić i naglasio da je prema nadležnim institucijama upućena projektna dokumentacija za saniranje obala Sane nizvodno od Prijedora do Brezičana.

Pored toga, planirano je podizanje nivoa obale Sane na ušću sa Gomjenicom, jer je ocijenjeno da je i to jedna od kritičnih tačaka. Dakle, uporedo sa saniranjem nastalih šteta, preduzimaju se i aktivnosti na zaštiti od nekih budućih poplava.

RTV Prijedor