cjb pd-licni dokumentiNačelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor Vojislav Pelkić apelovao je danas na građane da zamijene svoja istekla lična dokumenta na vrijeme i da za obavljanje toga posla izbjegavaju ponedjeljak i petak, budući da su u te dane najveće gužve.

“Radimo u dvije smjene, od 7.00 do 20.00 časova svim radnim danima, i pozivam sugrađane da dolaze utorkom, srijedom i četvrtkom i da se na taj način smanji pritisak. Molim sugrađane za razumijevanje kada su gužve i pozivam ih da i sami doprinesu kako bi sve išlo brže i efikasnije”, rekao je Pelkić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je na izdavanju ličnih dokumenata angažovan dovoljan broj izvršilaca i računara.

“Svjedoci ste da redovno apelujemo na zamjenu ličnih dokumenata u roku jer mnoga prava građani ne mogu ostvariti bez važećih dokumenata”, dodao je Pelkić.

Načelnik Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove CJB Prijedor Jelena Samardžija pozvala je građane da zamijene lične karte prije isteka važenja ili u mjesec dana od isteka važenja jer je u tom slučaju postupak jednostavniji.

“Ako prođe mjesec dana ili više nakon isteka važenja lične karte, onda su obavezni donijeti i ulazna dokumenta, znači rodni list i uvjerenje o državljanstvu, što im otežava postupak”, kazala je Samardžija.

Ona je naglasila da je izdavanje ličnih dokumenata kontinuiran proces jer se, osim zamjena, izdaju i nove lične karte građanima koji opunoljete, a lične karte mogu se dobiti i prije punoljetstva.

U prvih šest mjeseci ove godine CJB Prijedor izdao je 15.375 ličnih karata ili za 130 odsto više u odnosu na isti period lani, registrovao 15.780 motornih vozila ili za 13,62 odsto više, izdao 7.209 pasoša ili za 15 odsto više, izdao 6.066 vozačkih dozvola ili za 169 odsto više i izdao 342 oružna lista ili za 151 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine. Porast broja izdatih oružnih listova ne referiše se na bezbjednosni aspekt, budući da je mahom riječ o lovačkom naoružanju.

SRNA