gradonacelnik pavic-protesti-zloupotrebaGradonačelnik Prijedora Marko Pavić ocijenio je da stranke članice Saveza za promjene, najavljenim protestima zbog odluke Vlade Republike Srpske o privatizaciji ljubijskih rudnika, pokazuju da su spremne da upotrijebe i zloupotrijebe građane da bi došli do nekog cilja, te da je sigurno da one ne mogu biti faktor stabilnosti, nego nestabilnosti.

“Ovo što organizuju je ono što ja nikad nisam želio da se u Prijedoru desi, a to je podjela građana Prijedora na dvije strane i sukobi građana”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru, podsjećajući da stranke iz Saveza za promjene zajedno imaju šest od 31 odbornika u Skupštini grada Prijedora i da je to manje od 20 odsto podrške građana.

On je naveo da je za najavu protesta saznao iz medija i da nije iznenađen, jer pojedini ljudi ne biraju sredstva da dođu na vlast, dodajući da on lično nikad ne bi zloupotrijebio svoj grad da postigne politički cilj.

“Ja bih im sve to oprostio, ali neka mi odgovore kako je od 2000. do 2004. propao `Celpak` kad su oni bili na vlasti, a nije bilo ni rata ni ratnih dejstava, te kad je sa 2.000-3.000 zaposlenih spao na to da i danas skupljaju otpadni materijal po firmi”, kaže Pavić.

On je pozvao članice Saveza za promjene da u Prijedoru protestuju “na trgovima koje su napravili, pred zgradama koje su izgradili i na ulicama koje su asfaltirali”, navodeći da se, kad su bili na vlasti, nisu zauzeli da Prijedor dobije nijednu instituciju republičkog nivoa.

“Remetiti miran život u Prijedor radi političkih interesa ili interesa njihovih stranaka u centrali, to je neprimjereno. Ostajem principijelno, kao i kod svih protesta, mitinga i antimitinga, da to nije način rješavanja problema. Uskoro će izbori, raspisani su, pa neka pokažu svoju snagu”, poručio je Pavić.

On je podsjetio da su, prema aktima lokalne zajednice, gradski stadion i Trg majora Zorana Karlice lokacije predviđene za proteste, ističući da neće braniti rad lokala, rad trgovina niti točenje alkohola.

“Ko to ima pravo da remeti miran život u našem gradu radi svojih kratkoročnih političkih interesa? U Prijedoru će sve raditi normalno, a onaj ko organizuje neka se pobrine i neka snosi odgovornost za to što organizuje”, dodao je Pavić.

On je naglasio da je današnju konferenciju za novinare održao prvenstveno kao gradonačelnik, a kao predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ najavio je da će se DNS o odluci Vlade Republike Srpske o privatizaciji Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” izjasniti kad ta odluka bude pred Narodnom skupštinom Srpske.

Savez za promjene najavio je juče da će u četvrtak, 9. juna, u Prijedoru organizovati mirne proteste zbog najave vlasti o prodaji državnog dijela kapitala u RŽR “LJubija”.

SRNA