rtrs-oprez zbog krpeljaU prijedorskom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata koji po medicinsku pomoć dolaze zbog uboda krpelja.

Ljekari preporučuju opreznost tokom boravka u prirodi i ističu značaj pregleda tijela i ljudi i životinja, da bi se izbjegle eventualne infekcije i zdravstvene komplikacije koje krpelji mogu izazvati.

Dolaskom lijepog vremena, sve je češći boravak u prirodi. Međutim, boravak u šumi ili šetnja kroz travu, mogu biti neprijatni zbog ugruza krpelja. Ljekari preporučuju da se prije odlaska u prirodu zaštitimo odjećom dugih nogavica i rukava. Nakon povratka iz prirode, pregled je obavezan, u čemu su najiskusniji lovci.

Lovac Mirko Mandić kaže da njegove kolege prije lova pregledaju sve pse i da su dobro informisani o opasnostima od krpelja. Takođe, i poslije povratka iz prirode pregledaju pse.

Veljko Marin, iz Prijedora, kaže da dobro održavaju svoja dvorišta i da provjeravaju da im se slučajno na odjeći ne nalaze krpelji.

Ako se brzo i pravilno ne odstrani, ovaj parazit može izazvati teške zdravstvene komplikacije, od oboljenja zglobova do oštećenja nervnog sistema.

– Ako se primijeti krpelj na tijelu, nikada ga ne treba na silu vaditi. Najbolje je da se javite ljekaru koji će stručnio odstraniti krpelja, da ne bi ostao neki dio njegovog tijela – rekla je doktorica Danijela Petoš.

Ljekari upozoravaju da je povećan broj pacijenata i u dežurnim ambulantama koji se žale na ubod krpelja.

Veterinarka Sonja Rosić Banjanin kaže da krpelja treba odmah izvaditi. Pincetom se uhvatiti krpelj blizu kože i rotacionim pokretom odstrani iz tijela. Navela je da se krpelj ne smije gnječiti, ni silom čupati, kao ni da ne treba primjenjivati kojekavke pripravke i ulja.

Nakon vađenja krpelja ranu je potrebno dezinfikovati alkoholom, a u slučaju eventualnih simptoma bolesti, poput malaksalosti i gubitka apetita, životinju je potrebno što prije odvesti veterinaru.

RTRS