srna-druzenje kozarcana u beogradu (1)Članovi Udruženja Kozarčana, prijatelji i poštovaoci Kozare okupili su na tradicionalnom 40. skupu Kozarčana u Domu Vojske u Beogradu.

U Beogradu je jubilarni put organizovanao okupljanje i njegovanje tradicije i narodnih običaja sa Kozare. Među gostima su bili i gradonačelnici Banjaluke i Prijedora.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je lično predvodio delegaciju Banjaluke, sa željom i namjerom da u ovom druženju prihvate ulogu domaćina narednog okupljanja Kozarčana u Beogradu. Istakao je da je to tradicionalni običaj koji se obilježava svake godine.

– Ovo druženje ima za cilj da se ljudi podsjete na rodni kraj, a nama koji živimo u tim krajevima služi kao jedna veza Republike Srpske i Srbije – naglasio je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Iz Udruženja Kozarčana ističu da su odzivom gostiju, više nego zadovoljni.

srna-druzenje kozarcana u beogradu (2)Rajko Srdić, iz Udruženje Kozarčana u Beogradu, kaže da je neko vrijeme bila manja posjećenost na ovim okupljanjima, ali da se to sada promijenilo i da je odziv odličan.

– Večeras je drugačije, sve karte su raspordate, vjerovatno zbog toga što je malo jača inicijativa došla iz Republike Srpske – kaže Srdić.

Skupu u Domu Vojske u Beogradu prisustvovali su brojni zvaničnici iz nekoliko opština Republike Srpske, kao i članovi uUruženja kojih sada ima blizu dvije stotine, koji su mogli da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu u kojem su dominirale kozaračke pjesme.

SRNA – RTRS

srna-druzenje kozarcana u beogradu (4) srna-druzenje kozarcana u beogradu (3)