Razglednica_prednjaPreko dvije stotine ljubitelja prirode uputilo je sa izleta na izvore Sane predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović razglednicu sa apelom za zaštitu rijeke Sane.

“Razglednica je uručena danas na protokol u zgradi Vlade RS. U poruci razglednice apeluje se da Sana ostane bez hidroelektrana koje bi narušile njene prirodne vrijednosti i ljepote, kao i da se gornji tok rijeke proglasi parkom prirode kako je i predviđeno Prostornim planom Republike Srpske do 2015. godine“, potvrdio je Goran Krivić iz Udruženja građana „Sanus“ Prijedor koje je član Koalicije za zaštitu Sane.

Ova akcija je nastavak kampanje Koalicije za Sanu protiv izgradnje hidroelektrane “Medna” na izvorima Sane. Takođe, Koalicija je predala inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za pokretanje procedure za Prethodnu zaštitu gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostornim planom RS do 2015. godine, kao prelaznog rješenja do konačnog proglašenja parka prirode.

Razglednica_zadnjaDa podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pokušao je da izgradi malu hidroelektranu “Medna” na izvorima rijeke Sane. Izgradnju je započeo uprkos činjenici da je Prostornim planom Republike Srpske predviđeno da gornji tok rijeke Sane bude proglašen parkom prirode, a izvori Sane da budu pod strogim režimom zaštite zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti. Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je Sana svrstana u prvu kategoriju sa samo još dvije rijeke u RS.

Koalicija za zaštitu Sane je neformalna grupa udruženja građana koju čine trenutno 22 udruženja građana, a čiji su ciljevi obustavljanje planova za izgradnju hidroelektrana na rijeci Sani i održivo korištenje vodnih resursa rijeke Sane.

Koalicija za zaštitu Sane