dns pavic-strujaPredsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je danas da ova politička partija predlaže sazivanje, uslovno rečeno, svesrpskog sabora svih stranaka, političkih subjekata u Republici Srpskoj da o popisu stanovništva zauzmu zajednički stav.

“Nama je u DNS-u svejedno da li će taj sastanak sazvati predsjednik Republike, što bi za nas bilo normalno. Može ga sazvati bilo koji predsjednik stranke. Evo i ja sam spreman da ga sazovem da bismo zaista bez ikakvih opterećenja, sujeta i predizbornih čarki o ovom, za nas vrlo bitnom pitanju, raspravljali”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da treba kao uzor uzeti hrvatski Sabor.

“Vidjeli ste kako oni, bez obzira na različite političke opcije, o bitnim i ključnim nacionalnim pitanjima zauzimaju zajednički stav. Smatram da je ovo za nas vrlo važno pitanje i da bismo mi na sličan način ovdje trebali zauzeti takav stav”, poručio je Pavić.

On je ocijenio da je metodologija koju je usvojio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić pogubna za odnose u BiH i da dira u osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma, posebno ako se uzme u obzir da je tu namjera da se napravi na jednoj strani natpolovična većina, pa onda da se napravi dvotrećinska većina na drugoj strani.

“To ugrožava vitalne nacionalne interese srpskog naroda u BiH”, upozorio je Pavić.

On je dodao da popis koji ne odražava realnu sliku stanovnika koji žive u Prijedoru i Republici Srpskoj nikome nije potreban.

Tekst – SRNA
Foto arhiva – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com