rzr ljubijaMinistar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Vlada Republike Srpske ne prodaje Rudnik željezne rude “Ljubija” već akcije u tom preduzeću, što je velika razlika u odnosu na ono što se pokušava u javnosti prikazati.

Đokić je rekao da će koncesionu aktivnost u pogledu dalje eksploatacije rude na području rudarskog basena voditi Republika Srpska i davati partnerima, koji budu zainteresovani za eksploataciju rude, koncesione ugovore.

On je dodao da Vlada nema namjeru da ugrozi saradnju koju ima sa preduzećem “Arselor Mital”, koje je 2004. godine formirano i gdje preduzeće “Mital” ima 51 odsto, a RŽR 49 odsto vlasništva.

rzr ljubijaĐokić je naglasio da to što većinski zastupnik akcija RŽR ne bi bila Vlada, već nova kompanija, ne bi trebalo da predstavlja bilo kakav problem za “Arselor Mital” koji može i dalje nesmetano da radi.

– Čak smatram da sada mogu da pronađu bolje puteve saradnje, jer bi kao jedan od učesnika u ovom preduzeću bila kompanija koja se, takođe, kao “Mital” na svjetskom tržištu, bavi istom djelatnošću – rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da ne vidi nikakvu opasnost u tom smislu, osim ako neko u “Mitalu” nema skrivenu namjeru da ovo iskoristi kao povod da mijenja poslovni kurs i politiku poslovanja u BiH.

Đokić je ukazao da je cijena čelika na svjetskom tržištu pala, da ima tendenciju daljeg opadanja ili ostanka na ovom nivou, zbog čega su brojne kompanije koje se bave proizvodnjom čelika ugrožene, jer je Kina eksportovala velike količine čelika na svjetsko tržište.

On je podsjetio da “Arselor Mital” nije imao gubitke u poslovanju eksploatišući rudu na području prijedorske regije, već da ima gubitak u poslovanju na cijeni čelika koji proizvodi u zeničkoj željezari.

djokic-rzr ljubijaĐokić je rekao da nije poznato kako će biti završen spor koji je “Arselor Mital” pokrenuo da bi pokušao dokazati da nema poresku obavezu prema Srpskoj, te istakao da je Srpska pokazala spremnost za razgovore i dogovor.

Predstavnici sindikata preduzeća “Arselor Mital” Prijedor izrazili su zabrinutost za radna mjesta 850 radnika zbog najavljene prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija”.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala Akcionarskog društva Rudnika željezne rude “Ljubija” metodom neposrednog odabira kupca.

Vlada se upoznala o ponudi “Izraeli investment grupe” za kupovinu akcija državnog kapitala u “Ljubiji”.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će u nastavku 12. redovne sjednice razmatrati ovu odluku.

SRNA