skola saha za djecu (1)Turnir Škole šaha Rudar Urije u Prijedoru potvrdio je da niču novi talenti drevne igre drvenim figurama na tabli sa 64 „crno-bijela“ polja.

Ujedno, u vremenima besparice, lijepo je vidjeti sa koliko ozbiljnosti su djevojčice i dječaci prišli odigravanju partija, podijeljeni u dvije grupe, po posebnim kriterijumima, i na osnovu toga kada dolaze da vježbaju.

-Škola ima 23 polaznika, poslije određenog vremena ovo je takmičenje da se vidi kako su napredovali. Ujedno to je i motiv za njih da se vidi pta su naučili. Imamo sada fantastične uslove, dvije prostorije, jednu za starije jednu za mlađe. Svakako da smo zahvalni gradonačelniku Marku Paviću, jer je prepoznao da se odvje dobro i kvalitetno radi – rekao je Rade Javorić, predsjednik Šahovskog kluba Rudar, čiji su brojni dosadašnji uspjesi.

skola saha za djecu (2)Brigu o najmlađima, gotovo svakodnevno vodi Savo Čelica, istinski šahovski pregalac, prisutan u ovom sportu u gradu na Sani aktvino pet i po decenija.

Ima zvanje majstorskog kandidata i nacionalnog sudije, instruktora iz vremena bivše države, ali je najvažnije da prenosi ljubav onima čije vrijeme dolazi.

-Najvažnije je da se djeca zainteresuju, odvoje od kompjuterskih igrica i, uz poštovanje i prema borilačkim vještinama, njeguju i „gimnastiku mozga“. Poslije nedavno organizovanog turnira učenika osnovnih škola, gdje je nastupilo preko 150 đaka, ovo takmičnje djece uzrasta od šest do 10 godina provjera je na kom su stepenu, i ujedno im pruža mogućnosti da „preskaču“ nivoe, nastave sa novim saznanjima u igri, idu na zvanične turnire – naglasio je Čelica.

skola saha za djecu (3)Na kraju, ekipno, sastav grupe „A“, nakon sedam odigranih kola, pobijedio je polaznike iz grupe „B“ sa 27,5:21,5 poen.

Pojedinačno najuspješniji je bio Aleksandar Gajić sa 6,5 poena, ispred Đorđa Vujanića sa 6 i Luke Javorića sa 5 poena.

Slijede: Stefan Savić i Vuk Praštalo po 5, Anja Kovrlija, Maja Zekanović, Maja Kovrlija i Nikola Lankes sa po 3 poena.

U grupi „A“ bili su još: Stefan Mutić, Jana Mandić, Stefan Hrvaćanin, Milan Aljetić, David Adamović, Pavle Adamović i Filip Šikman, a u grupi „B“: Ivona Živanović, Dejan Obad, Mateja Brkić, Una Kecman i Uroš Kobas.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com