poplave prijedor iz vazduha (3)Maj 2014. Prijedorčani dugo neće zaboraviti. Nezapamćena poplava uništila je gotovo pet hiljada objekata. Rijeka Sana, za samo nekoliko časova, potopila je 13 hiljada hektara površine. Na meti su se našla naselja Tukovi, Gomjenica i Raškovac, a samo centar Prijedora nije bio pod vodom.

Sana je uništavala sve pred sobom – domaćinstva, usjeve, privredne subjekte i stočni fond. Na sreću, za vrijeme majskih poplava niko od građana nije stradao. To je bila opomena svima. Nakon toga, preduzete su mjere zaštite od poplava, pročišćena su riječna korita i obala rijeke, a izgrađen je nasip i parapetni zid. Saniran je veliki broj obijekata. Ipak, oni koji su bili na udaru vodene bujice, s gorčinom se sjećaju dešavanja prije tačno dvije godine.

“Poplava u kući pola metra, stvari u vodi, kauč prevrnut. Gore na spratu djeca i unuci”, ovako je govorio Duško Topola prije dvije godine. Danas u obnovljenom domu sjeća se svega, a neprospavane majske noći iz 2014. godine se ponavljaju tokom svake obilnije padavine.

“Danas kada se sjetim toga sav se naježim. Plašim se uvijek kada kiša pada po nekoliko dana. Odem da obiđem ušće, ali džaba ušće obilaziti ako voda dođe odakle nikad nije dolazila”, priča danas Duško.

poplave prijedor-nedjelja 18maj (18)Grad na Sani postao je grad na „vodi“, a čamac osnovno prevozno sredstvo za pružanje pomoći i spasavanje ljudi. Sliku toga kobnog maja, malo ko može da zaboravi.

Nebojša Miljuš, komandir teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor priča da su mještani Prijedora doživjeli nešto što rijetko ko može da doživi jer je nivo vode bio puno veći od stogodišnjeg prosjeka.

Poplavljenim Prijedorčanima mnogi su priskočili u pomoć, od nadležnih gradskih i republičkih organa, građana, pa do svih onih koji su se u tom momentu zatekli u Prijedoru, jer se tada obilježavao Dan grada.

“Ova nsereća je pokazala da imamo priajtelje i u svijetu. Ako zatreba bili bi prijatelji i mi njima”, kaže Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Nakon štete veće od 15 miliona maraka uslijedio je period oporavka. Od tada pa do danas gradska uprava izdvojila je 620.000 maraka, Vlada Republike Srpske dala svojih, kreditnih i donatorskih 4.140.000 maraka, dok je Evropska unija donacijama pomogla sa više od 3.500.000 maraka. Obnavljala su se domaćinstva i škole, a nastojano je da se popravi sve što je rijeka Sana samo u jednom danu uništila.

U svim segmentima, kažu u prijedorskoj gradskoj upravi, još nije sve obnovljeno. Međutim, volja za bolje sutra i jača je od svih bujica koje je toga maja donijela rijeka Sana.

RTRS

poplave prijedor-nedjelja 18maj (16) poplave prijedor-nedjelja 18maj (19)