lucia kimaniTačno 81 dan ostao je do početka Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru i dok je većina sportista u punom jeku priprema, jedina olimpijka iz Srpske koja ima ispunjenu normu Lusija Kimani kuburi sa novcem za pripreme.

Maratonka iz Prijedora, koje je do sada dva puta učestvovala na najvećoj planetarnoj smotri, bez ikakve pomoći je uspjela da izbori normu i za Rio de Žaneiro. Sada kada treba da se spremi za najvažnije takmičenje u karijeri ne može potpuno da realizuje plan priprema pošto nema dovoljno novca. Da stvar bude gora, njoj je Ministarstvo porodice, omladine i sporta odobrilo 8.000 maraka, ali te pare joj još nisu legle na račun. “Zakočilo” je u Ministarstvu finansija Republike Srpske, jer sve isplate idu preko Trezora Republike Srpske, a Kimanijeva će dobiti novac kada nadležni u ovom Ministarstvu finansija odobre isplatu.

– Malo je neobično, ali sama finansiram pripreme. Nije ostalo puno vremena do početka, a obećana pomoć još nije stigla. Jedini sam sportista iz Srpske sa ispunjenom normom i to je u najmanju ruku jako čudno. Dobila sam papir sa odobrenim sredstvima, ali to još nije realizovano u praksi. Ne znam do koga je, ali se nadam da će uskoro biti završeno. Treba se nadati da će institucije prepoznati značaj i pomoći da pripreme odradim kako treba. Znamo šta znači učešće na ovom takmičenju za pojedinca, ali i za državu – kazala je Kimanijeva.

lusija kimani marcetic-pocetak pripremaOna dobija stipendiju od Olimpijskog komiteta BiH, ali ta sredstva ne mogu pomoći da odradi sve zacrtano. Drugi izvor prihoda jednostavno nema.

– Iskreno, bilo je trenutaka kada sam razmišljala o odlasku u Rio. Apsurdno je da ispuniš normu za Igre i da nemaš podrške. Trebalo je da otputujem u Keniju na pripreme, ali još sam ovdje. Maraton na Igrama je 14. avgusta i bukvalno je važan svaki dan. Imamo podršku Olimpijskog komiteta BiH, ali to je nedovoljno da bismo pokrili sve troškove. Nemoguće je da pored ovoga radim neki drugi posao da bih zaradila. Da bi ispunio normu moraš da treniraš dva puta dnevno, da spavaš i odmaraš se – dodala je atletičarka.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta su potvrdili da su odobrili sredstva za Kimanijevu još 2015. godine, ali su dodali da ne mogu uticati na to što novac nije prebačen.

– Na konkursu za raspodjelu sredstava od igara na sreću za postignute sportske rezultate Lusiji Kimani dodijeljeno je 8.000 maraka, što je ujedno i najveći iznos u kategoriji pojedinaca. Međutim, to što novac još nije na njenom računu nije do nas – istakli su u Ministarstvu.

novosti-lusija kimani 1Marčetić: Pomoć bi mnogo značila

Zbog postojeće situacije zabrinut je i Lusijin trener Siniša Marčetić, koji apeluje na nadležne da sve bude brzo završeno.

– Mnogo bi nam značio taj iznos i sa njim bismo mogli da napravimo adekvatne pripreme. Vlada RS, odnosno resorno ministarstvo 2008. i 2012. godine podržalo je pripreme za Igre pa smo uvjereni da će tako biti i ovaj put kako bismo što bolje predstavili Republiku Srpsku u svijetu – rekao je Marčetić.

Glas Srpske