prijedorski srednjoskolci-robotika-takmicenje-zajecar (1)Prijedorski srednjoškolci osvojili su peto mjesto na Republičkom takmičenje tehničkih škola u programiranju robota u Srbiji na koje su pozvani jer je grad Prijedor jedini u Republici Srpskoj i BiH u kojem se prethodno održalo takmičenje u programiranju LEGO robota.

Saša Karalić iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” rekao je na koferenciji za novinare da je organizator takmičenja u Srbiji pozvao profesore i učenike iz Prijedora da učestvuju u revijalnom dijelu ovog takmičenja kao predstavnici Republike Srpske.

“Agencija `Preda-PD` lani je, uz finansijku podršku kompanije `Arselor Mital Prijedor`, prvi put organizovala pilot-takmičenje srednjih škola u programiranju LEGO robota u kojem su učestvovale Gimnazija `Sveti Sava`, Elektrotehnička škola i Mašinska škola”, podsjetio je Karalić.

srna-uspjesi prijedorskih srednjoskolaca-robotika (1)On je pojasnio da su učenici iz Prijedora učestvovali u revijalnom dijelu, kao i učenici iz Bugarske, a da im je bodovnim sistemom određen plasman.

“Naši učenici pokazali su zavidan nivo znanja, kada se uzme u obzir konkurencija i činjenica da su sve ekipe iz Srbije prošle školska, opštinska i regionalna takmičenja da bi obezbijedila učešće na republičkom takmičenju”, pojasnio je Karalić.

Prema njegovim riječima, “PREDA-PD” je uz podršku grada omogućila odlazak učenika i profesora na ovo takmičenje, kao i predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Karalić je najavio da se za ovu godinu planira nastavak takmičenja uvođenjem novih zadataka i problema koje LEGO roboti treba da riješe, čime će se samo takmičenje podići na još viši nivo.

srna-uspjesi prijedorskih srednjoskolaca-robotika (2)Pomoćnik direktora Mašinske škole Prijedor Svetlana Čeko rekla je da su prijedorski đaci zauzelo peto mjesto u konkurenciji 15 ekipa.

“Učestvovali smo i na pratećim okruglim stolovima u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije gdje smo razmijenili iskustva o reformama obrazovanja i o potrebi većeg učešća informacionih tehnologija i robotike u nastavnom procesu”, navela je Čeko.

Treće republičko takmičenje u robotici iz programiranja LEGO robota Repubike Srbije održano je u Zaječaru prošle sedmice.

SRNA

prijedorski srednjoskolci-robotika-takmicenje-zajecar (2) prijedorski srednjoskolci-robotika-takmicenje-zajecar (3) prijedorski srednjoskolci-robotika-takmicenje-zajecar (4)