avaz-bagiMotor i dijelovi od golfa, gume s pasata, vješto savijene cijevi, četiri sjedala koja su dobili na poklon, dva auspuha od kojih je jedan bivša posuda za led i malo ukrasnog lima… samo su neki od dijelova koje su u ručno rađeni bagi ugradili otac i sin, Miloš (49) i Dragan (22) Grahovac iz Kozarca kod Prijedora.

Ostvarena mašta

Dragan je pomogao ocu da dobije automobil o kojem je još kao mladić maštao, od trenutka kada je na velikom ekranu pogledao film “Pobješnjeli Maks” (“Mad Max”), s čuvenim Mel Gibsonom u glavnoj ulozi.

– Tamo je bilo mnogo tih otvorenih automobila. Jedan sam poželio za sebe, ali niti je tada bilo para, niti sam znao kako da ga napravim – priča Miloš, koji je bagija, zajedno sa sinom Draganom, prema vlastitim nacrtima pravio skoro 12 mjeseci.

Miloš kaže da u punoj brzini bagi može razviti brzinu i 150 kilometara na sat. Kada se voze kroz Kozarac, onda je vožnja tiha, kada idu prema Kozari tada je u funkciji onaj drugi, glasniji auspuh od posude za led.

Nije na prodaju

Auto, doduše, nema šoferšajbnu, jer Grahovcima ne smeta vjetar. Nisu ga još ni registrirali.

– Trebalo bi ga tehnički pregledati i uraditi još po neku sitnicu. Sve to bi koštalo blizu 1.400 maraka, što i nisu tako male pare, tako da će registracija još pričekati – kaže Miloš koji je u svoj mladalački san dao više od 3.000 maraka, ali ga ne bi prodali ni po koju cijenu.

Dnevni avaz