pressrs-nebojsa mrkicDa Rudar Prijedor nakon fudbalskog potopa i ispadanja iz Premijer lige BiH ne brine o povratku, već ostaje bez sve više talentovanih omladinaca pokazuje najsvežiji primer Nebojše Mrkića (18), juniora ovog kluba i reprezentativca RS, koji je u četvrtak potpisao prvi profesionalni ugovor sa prvim timom poznatog švajcarskog prvoligaša Siona.

Pre njega, bledu senku nekada poznatog Rudara, su napustili Stefan Simić koji je prvo otišao u Češku, pa sada brani boje italijanskog Milana. Jasmin Kadirić je zimus obukao dres zagrebačkog Dinama, Aleksandar Jovičić, Nermin Hodžić i Uglješa Radinović su prešli u banjalučki Borac, u Slovačkoj se već raspituju za Sinišu Saničanina, dok su neki od omladinaca na korak od odlaska u pojedine prvoligaše iz Srbije.

– Nije mi nimalo žao što sam napustio Prijedor. Želim da napredujem i sada ću se posvetiti isključivo treninzima jer sam u Rudaru samo stagnirao! Jako sam srećan što sam se “izvukao” odatle. Ako uspem, nastupiću za reprezentaciju Srbije – kaže Nebojša Mrkić iz sela Petrov Gaj kod Prijedora, koji igra na poziciji krilnog igrača, a odlikuju ga brzina, izuzetna tehnika, osećaj za gol i asistencije.

Posrednik celog “transfera” bio je Nebojšin tetak Dragomir Serdar, naš čovek koji živi u Švajcarskoj, a rodom je iz Knežice kod Kozarske Dubice.

– Sav posao je završen zahvaljujući mojim vezama sa rukovodstvom Siona. Naime, fudbalski talenti iz Prijedora nemaju mesta u svom gradu, jer im pozicije redovno zauzimaju “tatini sinovi”, čiji roditelji plaćaju da im deca igraju. Zato je Rudar i ispao, ali ovaj supertalenat koji je duže vreme tamo čamio, sada ima veliku šansu da proslavi svoj grad preko Švajcarske – ističe Serdar.

Ipak, predsednik UO Rudar Prijedora, Goran Bojić, tvrdi da će se klub truditi da u narednom vremenu sve seniore i omladince veže stipendijskim i drugim ugovorima, kako se ne bi više dešavalo da im “otimaju” igrače bez obeštećenja.

A da prijedorski i drugi krajiški talenti poput izbeglica napuštaju svoje rodne gradove u potrazi za boljom prilikom, tvrdi i Vukašin Vukadinović, dugogodišnji sportski novinar iz Prijedora, koji ocenjuje da je Rudarev problem to što sa mladima rade “limitirani” treneri koji se dalje ne školuju.

– Tako se rasteruju talenti. Najgore s Rudarem je to što o njemu najmanje odlučuju ljudi iz fudbala. Tako su ovaj klub napustili mnogi perspektivni fudbaleri koje ste spomenuli – kaže Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, Rudar bi sada bio među pet najboljih premijerligaša da je zadržao većinu tih igrača.

Dragić: Mladi bez šansi!

Prijedorski fudbalski internacionalac Dalibor Dragić koji je s bugarskim Levskim osvojio tri titule, dva kupa i igrao u Ligi šampiona, rekao je da se zbog neodgovarajućeg rada, katastrofalnih uslova, kuburenja s finansijama i protežiranja igrača “sa strane”, nastavljaju odliv i propast talenata iz RS.

– Kvalitetna omladina odlazi i “nestaje”, jer joj se ne daje šansa na prelasku iz juniorskih u prve timove. Dovode se uglavnom neafirmisani i nekvalitetni igrači koji ne privlače publiku i nisu ništa bolji. Najveća greška klubova iz RS jeste što im okosnica nisu igrači iz njihovih škola – naveo je Dragić.

Press RS