petrovdanski padobranski kup 2014-prvi dan (1)Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović otvorio je danas 19. Petrovdanski padobranski kup u Prijedoru, na kojem učestvuju takmičari iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Bugarske, te po prvi put iz Italije i Kanade.

“Tradiciju koju ovaj sprot ima u Prijedoru, Republici Srpskoj i BiH nemamo pravo da iznevjerimo i da ne podržavamo na svim nivoima. To je obaveza, jer imamo čime da se podičimo iz prošlosti kada je vazduhoplovni sport u pitanju”, rekao je Nović otvarajući kup.

On je naveo da će Ministarstvo civilnih poslova BiH nastojati da i ove godine, u teškim uslovima, finansijski podrži ovu manifestaciju.

Pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srspske Goran Raca pozdravio je učesnike i pohvalio domaćina i organizatora kupa, Aero-klub Prijedor.

“Želim vam vedro nebo, da se u Prijedoru i Republici Srpskoj osjećate ugodno, da se lijepo provedete, ponesete dobre utiske, postignete dobre rezultate i da nam opet dođete”, poručio je Raca.

petrovdanski padobranski kup 2014-prvi dan (2)Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Organizacionog odbora kupa Marko Pavić rekao je da se kup organizuje po 19. put, da ima tradicuiju i rezultate i da dolazak takmičara ovom gradu znači priznanje za trud i da bude što bolji domaćin.

“Ove godine je BiH, Republiku Srpsku i grad Prijedor zadesila velika katastrofa. Poplave su ostavile velike štete, ali mi nismo htjeli dirati u ono što je tradicija, u ono što naš grad voli i u ono na šta ste vi već navikli. Zato smo i ove godine organizovali kup i nadam se da ćete nam biti dragi gosti još dugo, dugo godina”, poručio je Pavić u obraćanju učesnicima.

Padobranski skokovi izvode se po FAI pravilniku u klasičnoj disciplini skok na cilj sa visine od 1.100 metara.

Organizator i domaćin kupa, koji je u zvaničnom kalendaru evropskih takmičenja Svjetske vazduhoplovne asocijacije FAI-IPC, je Aero-klub “Prijedor”, pokrovitelji Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske i grad Prijedor, a medijski pokrovitelji RTRS i Informativno-poslovni centar “Kozarski vjesnik”.

Proglašenje pobjednika najavljeno je za sutra u 16.00 časova.

Na prethodnih 18 kupova učestvovalo je 846 takmičara i 208 ekipa, a izvedeno je 8.525 takmičarskih skokova.

SRNA
petrovdanski padobranski kup 2014-prvi dan (3) petrovdanski padobranski kup 2014-prvi dan (4)