avaz-oprema-trinaesta (1)Automatska rampa s polubranicima, kojom će konačno biti osiguran opasni pružni prijelaz “trinaestica” u Raškovcu kod Prijedora, biće postavljena najkasnije do sredine avgusta, potvrđeno je iz Uprave “Željeznica RS”.

Prilazni put

Toliko će trebati da se postavi oprema – rampa, polubranici, kablovi… Donacija vrijedna 80.000 eura stigla je od proizvođača sigurnosne opreme AŽD “Praha” iz češkog glavnog grada Praga.

Ovih dana očekuje se i završetak uređenja prilaznog puta, proširenje lijeve i desne trake magistralnog pravca Prijedor – Novi Grad, za koji su “Putevi RS” osigurali blizu 300.000 maraka.

U nadležnosti grada Prijedora je izrada projekta i uređenje lokalnog puta, a vrijednost kompletnih radova, prema ranije potpisanom sporazumu, iznosi oko 900.000 KM.

avaz-oprema-trinaesta (2)Automatski polubranici

– Pružni prijelaz imat će automatsko upravljanje kontrolnim punktom, koji će nadgledati otpravnik vozova u Željezničkoj stanici u Prijedoru. S dolaskom i prolaskom voza polubranici će se automatski dizati i spuštati, a bit će i svjetlosna te zvučna signalizacija, što će ovaj prijelaz svrstati u jedan od savremeno osiguranih i, nadamo se, potpuno sigurnim – poručili su iz “Željeznica RS”.

Sedmero poginulih

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Prijedor, od januara 1995. do kraja 2015. godine na ovom pružnom prijelazu dogodilo se osam saobraćajnih nesreća, odnosno sudara voza i putničkih vozila. Tri osobe su poginule, dok je osam lakše povrijeđeno.

Kobna “trinaestica” početkom januara ove godine odnijela je četiri života prilikom stravičnog sudara voza i Audija. Samo nekoliko dana prije ove tragedije Branka Desnica uspjela je iskočiti iz svog Punta, koji je lokomotiva potpuno uništila.

Zbog velikog broja nesreća, mještani Raškovca kod Prijedora su više puta najavljivali blokadu ovog pružnog prijelaza.

Dnevni avaz