sud bih (1)Na suđenju Dragoji Zmijanjcu za zločine počinjene na području Prijedora, vještak nije saslušan jer mu Državno tužilaštvo nije uputilo naredbu za vještačenje po procedurama Suda BiH.

Prije nego što je počelo saslušanje, na upit Suda BiH vještak je objasnio da mu je Tužilaštvo nalog za vještačenje nalaza svjedoka Halila Dedića uputilo elektronskom poštom, a potrebnu dokumentaciju faksom.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je objasnila da to nije procedura po kojoj se izdaje naredba za vještačenje, kao i da Tužilaštvo nije navelo u optužnici da će koristiti ovaj nalaz kao dokaz, te da stoga vještak ne može biti saslušan.

Tužitelj Edin Muratbegović je rekao da je za naredno ročište planirano saslušanje dva vještaka, na što je sutkinja Kreho odgovorila da o tome nije obaviještena, kao i da nije zatražena dozvola za njihovo vještačenje.

Dragoja Zmijanjac je optužen da je 24. jula 1992. godine iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške. Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke treba pobiti.”

Kako se navodi u optužnici, Zmijanjac je 27. jula otišao do kuće u koju se sakrio sin ubijenog Halid Dedić i prijetio njegovoj porodici i Mileni Kragulj.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj.

BIRN