srna-dan pobjede nad fasizmom-omarska (1)Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i poginulim borcima NOR-a u Omarskoj, u Prijedoru je danas obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Obilježavanje 71 godine od poraza fašizma počelo je parastosom za poginule borce u crkvi Cara Lazara u Omarskoj, a nastavljeno prigodnim programom ispred spomenika za 60 poginulih boraca NOR-a, na Partizanskom groblju.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je novinarima da je ovaj grad bio dio antifašističke koalicije.

“Nikada ne bi trebalo da zaboravimo pretke i žrtve koji su pronijeli našu slavu u svijetu, kao odlučnih boraca za slobodu”, naveo je Pavić.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić kaže da bi Danu pobjede nad fašizmom trebalo posvetiti veću pažnju.

“Ako znamo da je na današnji dan kapitulirala fašistička NJemačka, da je u Jugoslaviji poginuo svaki deveti, a pod Kozarom svaki peti stanovnik ili 45. 000 ljudi, od kojih više od 13.000 djece, ovaj datum jednostavno moramo da obilježavamo”, istakao je Rodić.

srna-dan pobjede nad fasizmom-omarska (2)Direktorica prijedorskog Doma zdravlja Slavica Popović, koja je i mještanka Omarske, istakla je da 9. maj definiše antifašističku prošlost Srba, a kao Dan Evrope predstavlja evropsku budućnost ovog naroda.

“To je bio dan koji predstavlja globalnu pobjedu ljudskih vrijednosti, kao što su mir, razumijevanje, sloboda, obnova i prosperitet”, dodala je Popovićeva.

Vijence su na spomenike Omarščanima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu i u odbrambeno-otadžbinskom ratu položile delegacije grada, SUBNOR-a, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca i delegacija Unije studenata Republike Srpske.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u LJubiji, gdje je delegacija grada Prijedora položila vijence na spomen-biste narodnih heroja.

Manifestacija obilježavanja 9. maja u Prijedoru biće završena sutra, polaganjem vijenaca i tradicionalnim istorijskim časom na Partizanskom groblju na Urijama, te prijemom kod gradonačelnika za četiri živa nosioca partizanske spomenice iz ovog grada.

SRNA

srna-dan pobjede nad fasizmom-omarska (3) srna-dan pobjede nad fasizmom-omarska (4) srna-dan pobjede nad fasizmom-omarska (5)