bntv-invalid macuraTeška sudbina pritisla je Rajka Macuru, borca druge kategorije iz Prijedora, prije više od četiri godine. Pao je sa komšijske štale, polomio kičmu i ostao nepokretan. Ljekar mu je u više navrata rekao da više nikadaneće stati na svoje noge.

Neumoljiva doktorska dijagnoza odavno je i stvarnost Macura. Trošna kuća, sirotinjski namještena soba i bolnički krevet svakodnevnica su čovjeka koji se živ raspada.

Nekada kršan i stasit čovjek spao je na svega 30-tak kilograma ljudske tuge prepune rana od dugotrajnog ležanja. Teškom mukom, kaže Macura, do sada je želio milion puta da umre.
Snage odavno nema ni da digne ruku na sebe.

“Razmišljam o samoubistvu. Ja sam 37 mjeseci ratovao, sada kada sam invalid druge kategorije, mjesečno primam 58 maraka”, jedva izgovara napaćeni čovjek.

Koliko je teško Rajku, toliko je teško i njegovoj supruzi Mari. Vrijedna i čestita žena pokušava da mu pomogne koliko može. Sama ga diže s kreveta, mijenja mu pelene, previja rane. U sobu koju ulaze samo oni koji moraju, od nesnosnog smrada se ne može disati. I Mara je na kraju snage, ne može više sama da se bori.

“Teško i preteško. Sati prođu dok ga previjem, nahranim, a u posljednje vrijeme ne može ništa ni da jede. Sama sam, nema niko da mi pomogne “, priča ova unesrećena žena.

Mara Macura nije ljuta ni na koga nego samo na svoj život. “Ne može se više”, kaže Mara.

Nesreća nikada ne ide sama, tako i ovu porodicu dodatno pritišće siromaštvo. Osim boračkog dodatka, primaju samo dodatak za tuđu njegu i pomoć. Premalo da bi Macure kupile bar veš mašinu, jer samo Marine ruke znaju kako ga je mučno, teško prati.

Macure imaju i dvoje djece. Kćerku koja je udata i sina koji je nedavno ostao bez posla.

Preteške muke koje su pritisle porodicu Macuru ne mogu se u potpunosti izbrisati, ali dobri ljudi velikog srcu mogu da pomognu da barem koliko toliko ublaže ovaj paćenički život.

Broj telefona porodice Macura: +387 66 206 650

Rajko Macura
selo Jelovac, 79 000 Prijedor
Žiro račun: NLB Razvojna banka 562-007-811-008-24-64

BN Televizija