sud bih (3)Suđenje četrnaestorici optuženih za zločine počinjene na području Prijedora je odgođeno jer je optuženi Duško Zorić odbio pristupiti na današnje ročište pred Sudom BiH.

“Imamo službenu zabilješku sudske policije da dolaskom u Kazneno-popravni zavod Zenica Duško Zorić odbija da krene na ročište”, kazao je predsjedavajući sudija Šaban Maksumić, dodavši da je konstatovano da je lice zdravo, te naglasio kako nema više zvaničnih informacija.

Dragoslav Perić, advokat optuženog Zorića, izjavio je “da je zatečen” i pojasnio da “optuženi odbija primiti zapisnike zaštićenih svjedoka kako ne bi iritirao zatvorske čuvare”.

“On je rekao da je njegov revolt zbog statusa u Kazneno-popravnom zavodu Zenica”, dodao je Perić.

Maksumić je kazao da imaju informaciju od Kazneno-popravnog zavoda Zenica da svako pismeno mora biti otvoreno. On je dodao da Sud nije dobio ništa službeno niti je nadležan za bilo kakvo postupanje s obzirom da se optuženi nalazi na izdržavanju kazne po drugom predmetu.

Prema riječima Maksumića, Sud može donijeti odluku da se pretres održava bez prisustva optuženog, ali da će ga prethodno upozoriti i poučiti o posljedicama odbijanja dolaska. I Odbrana je zamoljena da upozna optuženog sa tim.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, sa Duškom Zorićem optuženi su i Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 13. maja.

BIRN