eltatv-vaskrsnji koncert kud omarskaU Društvenom domu u Omarskoj održan je tradicionalni Vaskršnji koncert Kulturno – umjetničkog društva “Omarska”. Pored domaćina, na koncertu je nastupila i folklorna sekcija “Bistrica – Verići”, ali i mališani iz Dječijeg vrtića “Palčica”.

Publika je u Društvenom domu u Omarskoj mogla uživati u tradicionaloj igri i pjesmi. Članovi Kulturno – umjetničkog društva “Omarska” kažu da kroz folklor čuvaju običaje svojih predaka, a sve je više onih koji iskazuju ljubav prema tradicionalnim vrijednostima.

– Igram folklor, jer volim igru i trdaiciju, ali i zbog druženja – kaže član KUD-a “Omarska”, Sara Grahovac.

– Običaji sa naših prostora su jako lijepi i ne treba ih zanemariti. Kroz igru se mnoog toga može – rekla je Milica Predojević, takođe član ovog kulturno-umjetničkog društva.

– Djeca su zainteresovana. Treba im još malo priuštiti zadovoljstva kroz neka putovanja. Mi ove godine planiramo jedno putovanje, ako budemo imali finansijska sredstva. Prošle godine smo putovali u Mađarsku, gdje smo učestvovali na jednom međunarodnom festivalu – izjavio je predsjednik KUD-a “Omarska”, Ranko Anđić.

Ovo je osma godina kako društvo “Omarska” organizuje koncert povodom Vaskršnjih praznika. Ove godine nastupili su i članovi folklorne sekcije “Bistrica – Verići”, ali i mališani iz Dječijeg vrtića “Palčica”.

– Naša folklorna sekcija postoji četiri godine i brojimo oko 60 članova. Večeras ćemo se predstaviti igrama iz okoline Krajine i okoline Banajluke – rekla je predsjednik Folklorne sekcije “Bistrica – Verići”, Daliborka Zrnić.

– Kroz folklor se družimo i čuvamo našu tradiciju – kaže član Folklorne sekcije “Bistrica – Verići”, Stefan Vučkovac.

Kulturno – umjetničko društvo “Omarska” osnovano je prije devet godina. Broji više od 100 članova. Pored folklornih igara, posjetioci su sinoć mogli i da vide tradicionalnu tucijadu, a izabrano je i najljepše vaskršnje jaje.

ELTA TV1