rudar prijedor-vitez-izvjestaj (9)Već „otpisani“ u Premijer ligi BiH Rudar-Prijedor, koji će od jeseni ponovo vojevati bitke u Prvoj ligi Republike Srpske, nije ni poslije 14 mečeva ostvario pobjedu, ali je protiv Viteza osvojio bod, igrajući 1:1.

Da će se, kako je najavio, viteški suprotstaviti rivalu, koji se bori za opstanak, najavio je još sredinom prvog poluvremena najbolji akter meča, Vedran Kantar, pogodivši stativu, a upravo je on do ovog susreta bio strijelac posljednjeg gola u 44.minuti 22.kola, kada je donio izjednačenje u Mostaru protiv Zrinjskog, u porazu svog tima od 1:2.

-Zahvalio bih se Vitezu na fer i korektnoj utakmici a čestitao svim igračima obje ekipe na onome što su pružili na veoma teškom terenu, jer su, sigurno je, dali svoj maksimum za ovakve uslove. Ušli smo nervozno u utakmicu, jer nas prate pehove da ne možemo pobijediti i dati gol, pa se i određeni strah uvukao u igrače. Željeli su, htjeli, u prvom poluvremenu imali smo stativu i neke šanse. Nismo najbolje otvorili drugi dio, jer smo odmah primili gol, međutim, na vrijeme smo reagovali sa izmjenama i to je na kraju urodilo plodom. Vjerovatno je to i adekvatan rezultat, jer u ovom trenutku, možda, nismo mogli više, ali smo bar postigli gol – rekao je šef stručnog štaba „rudara sa Sane“ Zlatko Jelisavac.

Gosti su poveli u 46.minuti, kada je centaršut Lea Leopolda Novaka sa lijeve strane iskoristio makedonski internacionalac Aleksandar Anastasov i poslao loptu u donji lijevi ugao nemoćnog golmana Dalibora Kozića.

U 88.minuti loptu je u gužvi Dejan Kojić proslijedio do Demira Jakupovića, koji je postavio konačan ishod i zatresao mrežu rivala svog tima nakon 586 minuta.

Iskusni trener Viteza, Branko Karačić, nekada odlični prvotimac Osijeka i splitskog Hajduka, bio je realan u ocjeni onoga što se događalo na prijedorskom Gradskom stadionu.

-Po vrlo teškom terenu odigrana je više taktička utakmica. Znali smo da se ne smijemo otvoriti, da Rudar igra puno kvalitetnije nego jesenas i čeka grešku protivnika. Međutim, smatram da smo u drugom poluvremenu odlično otvorili taj nastavak, poveli sa 1:0 i imali tri stopostotne šanse, a da smo postigli taj drugi gol, ne bi napravili onakvu kardinalnu grešku i dozvolili rivalu da u samom finišu dođe do izjednačenja. Čestitam mu apsolutno na tome, htio je odigrati korektno, pokazali su „fer-plej“ i pokazali da žele za sebe igrati. Na tome Prijedročanima čestitam, tako bi trebale igrati sve ekipe, ali isključivi krivci što nismo ostvarili pobjedu smo mi, jer nismo uspjeli postići drugi pogodak – naglasio je Karačić.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com