os branko copicOsnovna škola “Branko Ćopić” iz Prijedora počela je realizovati pripremni program za djecu koja će na jesen krenuti u školu, a koja nisu bila obuhvaćena predškolskim obrazovanjem, rekla je danas Srni direktor škole Sanja Munjiza.

“Imamo jednu grupu od 24 djece koja će ovaj program pohađati od ove sedmice do 10. juna. Prethodnih godina imali smo izvanredne rezultate ovog programa, tako da smo ga željeli nastaviti i pod uslovom da ga sami finansiramo, ali ni pod tim uslovom od roditelja ne naplaćujemo ništa”, navela je Munjizova.

Ova škola je, na vlastiti zahtjev, prošlog mjeseca dobila saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za provođenje pripremnog programa.

“S obzirom na izraženo interesovanje roditelja djece koja pripadaju vašem upisnom području, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržava spremnost škole da organizuje program, s tim da nije u mogućnosti da ga finanisira u ovoj školskoj godini”, navodi se u dopisu Ministarstva.

Osnovna škola “Branko Ćopić” iz Prijedora nije u ovoj školskoj godini bila obuhvaćena pripremnim programima za predškolce koji se finansiraju putem Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, niti putem Ministarstva i UNICEF-a, ali je zatražila saglasnost Ministarstva da sama, iz svojih izvora, organizuje i finansira ovaj program.

Osim ove škole, koja sama finansira pripremni program za predškolce, program “Povećajmo mogućnosti djeci u BiH za rano učenje” u Prijedoru od 20. januara do 6. juna provode Dječiji vrtić “Radost” i OŠ “Kozarac”. Ovaj program finansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i UNICEF, a za roditelje je besplatan.

Prethodnih godina Dječiji vrtić “Radost” naplaćivao je od roditelja učešće djece u pripremnom programu za buduće prvačiće od 20 do 50 KM mjesečno.
SRNA