avaz-radonjici-vaskrsZoran Radonjić, akademski slikar, putopisac, reditelj nekoliko dokumentarnih i igranih filmova za djecu, sada direktor Muzeja Kozare iz Prijedora, i ove će godine Vaskrs dočekati u porodičnom krugu u Velikom Palančištu kod Prijedora, sa suprugom Majom, sinom Markom i kćerkama Teonom i Mateom. Zoran kaže da mu blagdanski dani uvijek bude osjećaj topline i prisnosti među članovima porodice, ali i povezanosti s komšijama.

– To je vjerovatno zbog običaja da se tih dana više posjećujemo, razmjenjujemo vaskršnja jaja, peretke… Ovi dani obavezno me vrate u djetinjstvo i probude sjećanje na baku. Ona je uvijek organizovala proslavu Vaskrsa, a mi djeca jedva smo to čekali. Najviše sam volio šarenilo bojenih jaja koja su nastajala u njenoj kuhinji – kaže Zoran.

Dodaje da je poklonik tradicije i bojenja jaja „po starinski“.

– Volim jednostavnost, poput lista djeteline koji tokom bojenja lukovicom ostane otisnut na ljusci… Nisam neke sličice koje su sada moderne. Supruga to priprema sasvim vješto. Nemam primjedbe – kaže Zoran.

Proputovao svijet

Radonjić je proputovao desetine zemalja na svim kontinentima. U sjećanju su, ne samo u dokumentarcima koje je stvorio, posebno Indija, Butan…

– Ta nevjerovatna šarolikost običaja i radost praznovanja, ma gdje oni bili, po meni su uvijek neka poveznica među ljudima, u kojoj svi trebamo uživati, a ne da to bude izvor bilo kakvih sukoba – poručuje prijedorski slikar.

Dnevni avaz