prijedorgradorg-kolo srpskih sestara-vaskrsnji pokloni (1)Članice Kola srpskih sestara su već po tradiciji pripremili i prigodne poklone povodom predstojećeg praznika Vaskrsa i za gradonačelnika i njegove saradnike.

Predsjednica Jadranka Mijić je istakla da su pripremanje vaskršnjih peretaka koji su ukras gotovo svake potkozarske trpeze za ovaj najradosniji hrišćanski praznik počele u ponedjeljak.

-Petnaest od ukupno tridesetak članica ovog udruženja već nekoliko dana u četiri peći priprema peretke i namjera nam je da ih napravimo oko 3.600 peretaka, od kojih ćemo 3.000 prodati građanima Prijedora po nepromijenjenoj cijeni od 1 KM – kazala je Mijićeva.

Ona je istakla da su pereci autohtoni običaj Potkozarja, a da su njihovi pereci veoma traženi i čuveni po kvalitetu jer ih pripremaju od domaćih jaja dijelom i iz manastira Klisina, a po recepturi i strpljenju provjerenih domaćica.

Ona je potvrdila da i ove godine imaju najveću podršku Grada, upravo zato što su prepoznali kvalitet njihovog rada.

-Prošle godine smo prodali 2.500, a dodatnih 500 podijelili, a ove godine planiramo da pripremimo 3.600, od kojih ćemo šest stotina komada darovati članovima Udruženja „Neven“, djeci na Dječijem odjeljenju u prijedorskoj bolnici i starim i iznemoglim licima smještenim na Gerijatriji – istakla je Mijićeva.

Ona je dodala da je izrada ove poslastice u obliku trnove krune, ma koliko djelovalo jednostavno, dugotrajan proces za čiju je pripremu potrebno puno pažnje i kulinarskog iskustva.

Prijedorgrad.org

prijedorgradorg-kolo srpskih sestara-vaskrsnji pokloni (2) prijedorgradorg-kolo srpskih sestara-vaskrsnji pokloni (3)