avaz-slovenci-odmor-kozaracSlovenac Marko Zoran posljednjih nekoliko dana s porodicom – suprugom, sinom, kćerkom i zetom boravi u Kozarcu kod Prijedora. Tu provode godišnji odmor.

Prelijep ambijent

Mogli su i na more, no dileme, kao i proteklih nekoliko godina, nije bilo. Za ljetovanje su izabrali upravo Kozarac. Razlog za takvu odluku je, kako kažu, to što im se BiH jako dopada i što se u Kozarcu osjećaju kao kod kuće.

-Boravimo u kući čiji je vlasnik moj prijatelj Kozarčanin Harko Mujkić, koji radi u Sloveniji. On radi, a ja s porodicom odmaram – kaže s osmijehom Marko koji dane odmora provodi u prelijepom ambijentu vodenog parka.

Kaže da u rodnom kraju ima toplice (Doljenske), ali mu je u vodenom parku ipak ljepše.

-Ljepši su bazeni, a i bolji je narod. Sviđa mi se ovaj mentalitet i već sam se udomaćio u Kozarcu. S komšilukom se odlično slažemo, svi nas pozdravljaju, srdačni su… Oduševljen sam – kaže Marko.

Kupači iz regije

Jasmin Jakupović, vlasnik akva parka u Kozarcu, kaže da u park, koji ima tri bazena površine više od 1.700 kvadrata, dolaze kupači iz prijedorske i banjalučke regije, ali i turisti iz cijele BiH, Hrvatske, Slovenije… Od ovog ljeta u parku se mogu pohvaliti i najvećim toboganima u BiH. Ima ih ukupno deset, tri velika i sedam za djecu.

– Ideju za tobogane dobio sam u Švicarskoj. Tamo sam ih vidio, a nabavio sam ih u Turskoj – kaže Jakupović, koji je park otvorio prije sedam godina.

“Stara bašta”

Akva park u Kozarcu trenutno zapošljava osam radnika. Dva više ima u “Staroj bašti”, restoranu koji je, također, u vlasništvu Jakupovića.

-Ponosan sam na dva možda najljepša objekta kod nas. “Stara bašta” je 2004. godine proglašena najljepšim objektom u BIH – kaže Jakupović.

Dnevni avaz