rzr ljubijaVlada Republike Srpske prihvatila je ponudu izraelske kompanije za kupovinu državnog udjela u Rudniku željezne rude „Ljubija“, koji je u sastavu „Arcelor Mittala“, potvrdio je za poslovni portal CAPITAL.ba ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

RŽR „Lubija“ ima 49 odsto udjela u „Arcelor Mittalu“ iz Prijedora, dok većinski paket od 51 odsto drži ArcelorMittal.

Đokić je rekao da odranije postoje dvije ponude za kupovinu državnog udjela u RŽR „Ljubija“ koji je u sastavu „ArcelorMittala“ te da je prije desetak dana data saglasnost na ponudu izraelske kompanije.

„Kompanija „ArcelorMittal“ je svojevremeno dala lošiju ponudu, i finansijski i investiciono, u odnosu na izraelsku. Mi smo ponudu izraelske komapnije sada prihvatili i čekamo da se taj partner definitivno izjasni da li ostaje pri svemu onome što je naveo, rekao je Đokić.

Dodao je da će, nakon što Izraelci definitivno potvrde svoju ponudu, ona biti još jednom razmatrana na Vladi, a potom upućena Narodnoj skupštini RS na usvajanje.

Vlada RS je još 2014. godine donijela odluku o prodaji državnog udjela u RŽR „Ljubija“ „Israeli Investment Group- Overseas Inc“, ali je ona povučena iz Narodne skupštine RS nakon što se tome usprotivio predsjednik DNS-a Marko Pavić, iako je zvanično obrazloženje Vlade za povlačenje odluke bilo da ona treba da se doradi.

Mediji su tada prenijeli da su Izraelci ponudili 36,5 miliona KM za RŽR „Ljubija“.

Capital.ba