koalicija za sanu-odgovor ministarki golic-Jan Pirnat-SanaOdgovor na saopštenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju
Ministrice Golić, zbog Sane trebate dati ostavku!

Koalicija za Sanu šalje ministrici Srebrenki Golić, a prije svega medijima i javnosti odgovor na saopštenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS povodom protesta koje smo organizovali na izvorima Sane zbog izgradnje hidroelektrane Medna.

Ministarstvo: Ekološka dozvola je valjana.
Koalicija za Sanu: Nije. Protiv nje su dva puta podizane tužbe, a nećemo stati dok ne bude i pravno jasno da se ne mogu više legalizovati zahtjevi privatnih lica nauštrb prirode i ljudi. Ova dozvola je utemeljena na lošoj, neprofesionalnoj i nestručnoj Studiji uticaja koje je Vaše ministarstvo prihvatilo, a koju struka, lokalno stanovništvo i ekološke organizacije pobijaju već sedam godina.

Ministarstvo: Uticaji na životnu sredinu mogu biti dovedeni u prihvatljive granice.
Koalicija za Sanu: Ne mogu. U Studiji uticaja se ne navode „prihvatljive granice“ nego se u zaključku kaže: „Nakon provedenog studijskog istraživanja cjelokupne problematike uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje i eksplotacije energetskog kompleksa MHE Medna“ na rijeci Sani moguće je donjeti generalni zaključak da su uticaji hidroelektrane veliki i trajni, posebno zbog toga što se radi u predjelu gdje su antropogeni uticaji malo izraženi, pa će izgradnjom male hidroelektrane prirodno stanje gornjeg toka rijeke Sane biti znatno narušeno, prije svega biće narušene pejzažne i ambijentalne karateristike lokacije.“ Ako su uticaji koji su „veliki i trajni“ u „prihvatljivim granicama“ za Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije ovim putem poručujemo da se prestanu baviti tim poslom, jer očigledno ne razumiju značenje riječi „veliki i trajni“ niti samu problematiku koja se odnosi na projekat izgradnje hidroelektrane Medna.

sacuvajmo sanu 2016-Jan Pirnat (1)Ministarstvo: Pero Bukejlović je potpisao dodjelu te koncesije. Pitanje za Koaliciju: “Da li su ikad podnijeli tužbu ili bar javno prozvali potpisnika ove odluke, Peru Bukejlovića?”.
Koalicija za Sanu: Bezbroj puta smo javno prozvali Peru Bukejlovića. Istovremeno, prozivamo i Vas ministrice Golić, obzirom da ste Vi odobrili Studiju uticaja i izdali Ekološku dozvolu i Djelimično rješenje za građenje ispred Ministarstva, iako smo Vam dali bezbroj razloga da to ne učinite. Izdana koncesija ne znači da je projekat dobar i da se odmah izdaje ekološka i građevinska dozvola, već bi Vaše ministarstvo trebalo da sagledate sve aspekte, a onda izdaje dozvole.

Ministarstvo: Ministarstvo je vodilo računa o zaštiti životne sredine, ali i o pravu građana u gornjem toku rijeke Sane na održiv razvoj područja u kom žive.
Koalicija za Sanu: Lokalno stanovništvo već duže od godinu dana trpi negativne posljedice izgradnje hidroelektrane Medna. Nemaju pitku vodu, urušavaju im se objekti za vrijeme miniranja brda zbog derivacionog tunela, putevi su im uništeni i to sve nakon što su dva puta donosili jednoglasnu odluku na Skupštini Opštine Ribnik da su protiv ovog projekta. Istovremeno inicijativa za proglašenje Parka prirodne gornjeg toka rijeke Sane koju smo pokrenuli 2012. godine stoji u ladici Vašeg ministarstva bez obrazloženja.

sacuvajmo sanu 2016-Jan Pirnat (2)Ministarstvo: Da li Koalicija za Sanu smatra da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao važan dio pravnog sistema, ne treba da postupa po pravosnažnim odlukama pravosudnih institucija, nego da vodi u bezvlašće?
Koalicija za Sanu: Preispitate izdane dozvole i sagledate negativan uticaj hidroeletrane “Medna” iako postoji koncesioni ugovor. To nije bezvlašće, nego upravo vršenje Vaše dužnosti. Priznajte da ste uništili Sanu i dajte ostavku ili uradite nešto da se ovaj zločin zaustavi. Mi nećemo stati i istrajaćemo da svi koji su za ovaj zločin zasluženi odgovaraju pred pravdom i narodom.

Koalicija za Sanu
Kontakt osobe:
Krivić Goran, Koordinator Koalicije za Sanu, 065 690 972, gorankrivic@gmail.com
Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu, 065 604 438, natasa.crnkovic@czzs.org